Определение №60524/01.10.2021 по дело №2408/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60524

  София, 01.10.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, І т.о. в закрито заседание на тридесети септември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: Дария Проданова

  Членове: Кристияна Генковска

  Анжелина Христова

  като изслуша докладваното от съдията Проданова т.д. № 2408 по описа за 2020 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Постъпила е касационна жалба от Р. В. Р. срещу Решение № 12052 от 06.10.2020 год. по гр.д.№ 19/2020 год. на Софийски апелативен съд.

  С това решение въззивният съд е потвърдил обжалваното пред него Решение № 6945 от 14.10.2019 год. по гр.д.№ 4046/2018 год. на Софийски градски съд, 20 с-в. С него е уважен предявеният от Р. Г. Л. срещу Гаранционен фонд иск с правно основание чл.557 ал.1 КЗ за заплащане на сумата 25000 лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на ПТП, настъпило на 02.11.2016 год. по вина на водача на л.а. „Фолксваген” мод. „К.”, който е бил без сключена застраховка „Гражданска отговорност а автомобилистите”. Като трето лице помагач на страната на ответника е привлечен водачът на лекия автомобил Р. В. Р..

  В изложението по чл.284 ал.3 т.1 ГПК касаторът се позовава на чл.280 ал.1 т.1 и т.3 ГПК.

  Отговорът по чл.287 ал.1 ГПК на Гаранционен фонд съдържа становище за липса на предпоставките по чл.280 ал.1 ГПК за допускане на касационен контрол. Има искане за присъждане на разноски по чл.78 ал.8 ГПК в размер на 450 лв.

  Ответницата по касация Р. Л. не е депозирала отговор по реда и в срока на чл.287 ГПК.

  Становището на настоящия съдебен състав по наличие на предпоставките на чл.280 ГПК за допускане на факултативния касационен контрол произтича от следното:

  Р. Л. е сезирала Софийски градски съд с предявен срещу Гаранционен фонд [населено място] иск за сумата 80000 лв., представляваща обезщетение за претърпени от нея неимуществени вреди в резултат на ПТП, настъпило по вина на водача на л.а. „Фолксваген”. Л. е била пътник в автомобила, пътувала е на предната седалка до водача Р. Р.. При пресичането на кръстовището на [улица]с [улица]в [населено място], водачът на л.а.”Фолксваген”, движещ се по [улица]не е спрял на пътен знак Б2, отнемайки предимството на движещия се по [улица](обозначена със знак Б3) л.а. „Джип” мод. „Гранд чероки”. В резултат на настъпилия сблъсък Л. е изпаднала от автомобила, изгубила е съзнание, били са и причинени телесни увреждания – мозъчна сътресение, три счупени ребра, разкъсно-контузна рана на главата, контузии на корема и гръдния кош. Твърди, че в резултат на произшествието се е обострило заболяването и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари