Определение №60523/30.09.2021 по дело №107/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60523

  София, 30.09. 2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание на двадесет и девети септември през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  Председател: Емил Марков

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова т.д. № 107 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на ответниците Г. С. и Р. Д. срещу Решение № 260037 от 30.09.2020г. по в.т.д.№ 307/2020г. на Апелативен съд Варна за потвърждаване на решението по т.д.№ 887/2019г. на ОС Варна, с което е прието за установено по реда на чл. 422, ал. 1 ГПК, че ответниците, в качеството им на авалисти, дължат солидарно на основание чл. 535 и сл., вр. чл. 485, ал. 1 ТЗ, на „Юробанк България” АД, като универсален правоприемник на „Банка Пиреос България“ АД, сумата 200 000 лева, представляваща част от неиздължена главница, цялата в размер на 1 000 000 лв., по запис на заповед, издаден на 05.04.2017г., за която сума е издадена Заповед по реда на чл. 417 ГПК, по ч.гр.д. № 17355/2017 г., на РС Варна.

  В касационната жалба са въведени доводи за неправилност на изводите на въззивната инстанция за неоснователност на възраженията на авалистите, произтичащи от каузалната сделка, за неправилност на изводите, че ответниците не могат да черпят права във връзка с откритото производство по несъстоятелност на издателя „Бултрейд-2002”ООД, в което кредиторът е предявил вземането си, основано на каузалното кредитно правоотношение, а друг кредитор е оспорил основанието на вземането и е образувано производство по чл.694 ТЗ. Оспорват правилността и на изводите във връзка с възраженията срещу редовността и действителността на ценната книга /порок в падежа и непосочване на размера на дължимата лихва/, и изводите по възраженията им за злоупотреба с право и недобросъвестност на приносителя. Позовават се и на допуснати процесуални нарушения. Искането е за отмяна на въззивното и потвърденото с него първоинстанционно решение и отхвърляне на предявените искове.

  В изложението по чл.284,ал.3,т.1 ГПК се иска допускане на обжалването по въпросите:

  1/Падежът, определен на предявяване, което да се извърши до определена дата, отговаря ли на предписаната от закона форма за съществени реквизити по чл.535 ТЗ при допълнителната предпоставка на чл.280,ал.1,т.3 ГПК, чието приложно поле е аргументирано с довода, че на касаторите не е известна задължителна практика на ВКС и ВС, поради което е от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото.

  2/Представлява ли недобросъвестност и злоупотреба с право прикриването на каузалното правоотношение от кредитора по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари