Определение №60520/28.10.2021 по дело №2469/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60520

  София, 28.10.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на тринадесети октомври две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  т.дело № 2469/2020 година

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ЗК „Лев инс“ АД, ЕИК[ЕИК], чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 29 от 26.06.2020 г. по в.т.д. № 63/2020 г. на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдено решение № 450 от 11.11.2019 г. по т.д. № 399/2019 г. на Окръжен съд – Бургас в обжалваната от застрахователното дружество част, с която, на основание чл.432, ал.1 КЗ, е присъдено обезщетение за неимуществени вреди за сумите над 5 000 лв. до 45 000 лв. на всеки един от ищците: Л. Я. В., Т. П. Василева и Л. Т. Г., за причинена смърт на Т. Я. В., настъпила на 17.07.2016 г., в резултат на ПТП.

  В жалбата се поддържат касационни доводи за материална и процесуална незаконосъобразност на атакувания съдебен акт. Твърди се, че при определяне на обезщетенията съдът е следвало да приложи разпоредбата на чл.493а, ал.4 КЗ, вр. с § 96, ал.1 ПЗР ЗИД КЗ, като съобрази предвиденото ограничение на размера на неимуществените вреди – до 5 000 лв. за лица, създали трайна и дълбока емоционална връзка с починалия, причиняваща им продължителни болки и страдания, които е справедливо да бъдат обезщетени. Поддържат се доводи и за нарушаване на принципа на справедливост по чл.52 ЗЗД, при липса на доказателства за степента на засягане на нематериални права на ищците. Касаторът твърди и очевидна неправилност на извода на съда за противоречие на § 96, ал.1 ПЗР на ЗИД КЗ на правото на ЕС, уреждащо застрахователните отношения, предвид липсата на отправено преюдициално запитване до СЕС.

  Искането за допускане на касационно обжалване е основано на чл.280, ал.1, т.3 и ал.2, предл.трето ГПК. Формулирани са следните въпроси: 1. „Разпоредбата на § 96, ал.1 от ПЗР на ЗИД КЗ приложима ли е за всички претенции, предявени след 21.06.2018 г., независимо от това, по време на действие на кой кодекс и възникнало застрахователното събитие“; 2. „При констатиране на противоречие между европейското и националното право, може ли съдът да приложи общностното право, като остави без приложение разпоредбите от вътрешното право, които му противоречат, без оглед на това дали те предхождат или следват общностната правна норма, както и без да е необходимо да се изисква или изчаква отмяната на такава разпоредба по законодателен или друг конституционен ред“. Във връзка с втория въпрос, в изложението се поддържа и очевидна неправилност на въззивното ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари