Определение №60518/28.09.2021 по дело №1583/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Върховен касационен съд, I т. о., определение по т. д. № 1583/2020 г., стр. 3/3

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 60518

  София,28.09.2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

  Председател: Елеонора Чаначева

  Членове: Росица Божилова

  Васил Христакиев

  разгледа в закрито заседание докладваното от съдията Христакиев т. д. № 1583 по описа за 2020 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 280 и сл. ГПК, образувано по жалба на ищците О. Д. и Д. Д. срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд, с изложени оплаквания за неправилност и искане за отмяната му в обжалваната част със съответните последици.

  Ответникът ЗК „Лев инс“ АД оспорва жалбата.

  По допускането на касационно обжалване по реда на чл. 288 ГПК съдът прие следното.

  Произнасяйки се по жалби и на двете страни, въззивният съд, след частична отмяна, респ. потвърждаване на първоинстанционното решение, като краен резултат е уважил в размер на по 180 000 лв. за всеки от ищците предявените искове по чл. 432, ал. 1 КЗ за заплащане на обезщетения за неимуществени вреди вследствие смъртта на сина им Е. Д., настъпила при пътно-транспортно произшествие на 08.10.2016 г., причинено от водач на МПС със застрахована при ответника гражданска отговорност.

  За да постанови решението си, при концентрирал се във въззивното производство спор само относно справедливия съгласно чл. 52 ЗЗД размер на обезщетенията, въззивният съд, въз основа на събраните писмени доказателства, свидетелски показания и заключение на психологическа експертиза, е приел за установени подробно посочените в мотивите обстоятелства относно съдържанието на формираната между ищците и пострадалия емоционална връзка и отражението (непосредствено след произшествието и дългосрочно) на смъртта на пострадалия върху психо-емоционалното състояние на ищците.

  Въз основа на тези обстоятелства е приел за справедлив по смисъла на чл. 52 ЗЗД размер на обезщетенията от по 180 000 лв., като е отчел, че между ищците и починалия техен син са съществували изключително пълноценни взаимоотношения на обич, привързаност, споделеност, че със загубата му ищците са загубили житейската си адекватност, емоционалният им свят е бил необратимо променен, мъката по изгубения син е с изключително висок интензитет и не може да бъде преодоляна. Отчел е също общите икономически условия в страната, намерили отражение и в установените към момента на произшествието лимити на застрахователното покритие. Приел е също, че без значение се явява социалният статус на починалия предвид липсата на събрани доказателства за особен такъв, който да обосновава определянето на по-висок размер на обезщетението, както и че пострадалият е бил единствено дете на ищците, доколкото обстоятелството дали преживелите родители имат и други деца е неотносимо, тъй като връзката между починалия и преживелия родител е винаги различна, субективна и със строго личен ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари