Определение №60513/26.10.2021 по дело №2417/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60513

  София, 26.10. 2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на шести октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  т.дело № 2417/2020 година

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Р. М. Д., чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 100214 от 04.08.2020 г. по в.т.д. № 126/2020 г. на Апелативен съд – Велико Търново, в частта, с която е потвърдено решение № 112 от 12.12.2019 г. по т.д. № 36/2019 г. на Окръжен съд – Ловеч за отхвърляне на предявения срещу ЗД”Бул инс” АД частичен иск за сумата от 50 000 лв., съставляваща обезщетение да претърпени неимуществени вреди, причинени от смъртта на брат й А. В., починал на 13.04.2014 г. при ПТП в района на КК”Боаза” и [населено място] извор, ведно със законната лихва от деликта.

  Отхвърлителното въззивно решение по отношение на останалите ищци: Р. А. С., М. А. С. и Д. А. В., лично и със съгласието на своя баща А. В., е влязло в сила като необжалвано.

  В касационната жалба се поддържат оплаквания за допуснато нарушение на материалния закон и съществено нарушение на съдопроизводствени правила. Оспорва се правилността на извода на въззивния съд, че между ищцата Р. Д. и нейния загинал брат не са съществували изключителни отношения на близост, с твърдения за несъответствието му със събраните по делото доказателства. В жалбата се сочи, че апелативният съд е постановил решението си и в отклонение от ТР № 1 от 21.06.2018 г. на ОСНГТК на ВКС, тъй като не е изследвал конкретно отношенията на всеки от ищците със загиналия, а е формирал общ извод за недоказаност на особени отношения на близост със загиналия. По изложени в жалбата фактически и правни доводи, се моли за отмяна на въззивното решение и постановяване на ново решение по същество, с което да се присъди претендираното обезщетение, ведно със законната лихва от увреждането, както и разноски по делото.

  Искането за допускане на касационно обжалване е основано на чл.280, ал.1, т.1 ГПК по въпроса: „Следва ли, когато определя кръга на материално легитимираните лица, имащи право да получат обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на свой близък, във връзка с приложението на принципа за справедливост по чл.52 ЗЗД, съдът да решава въпроса за наличието на особено близка житейска връзка, даваща основание за присъждане на обезщетение, конкретно, за всеки отделен случай, въз основа на фактите и доказателствата по делото”. Допълнителният селективен критерий е обоснован с Тълкувателно решение № 1 от 21.06.2018 г. на ОСНГТК на ВКС.

  Ответното застрахователно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари