Определение №60510/26.10.2021 по дело №2451/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60510

  София, 26.10. 2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на тринадесети октомври две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  т.дело № 2451/2020 година

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по съвместна касационна жалба на: „Ф-Строй груп“ ЕООД, ЕИК[ЕИК] и Ф. Р. Г., чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 1250 от 15.06.2020 г. по т.д. № 5780/2019 г. на Апелативен съд – София, Търговско отделение, тринадесети състав, с което е потвърдено решение № 1460 от 08.08.2019 г. по т.д. №1770/2018 г. на Софийски градски съд, Търговско отделение, VI-2 състав. С потвърденото решение е признато за установено по предявения от ЕТ „К. К.“ иск по чл.422 ГПК, вр. с чл.266, ал.1 ЗЗД и чл.86, ал.1 ЗЗД, че при условията на солидарна отговорност ответниците дължат на ищеца сума в размер на 39 473 лв., съставляваща сбор от неизплатени възнаграждения за услуги със строителна техника, механизация и транспорт, по индивидуализирани 4 броя фактури и споразумение от 24.08.2017 г., ведно със законната лихва от 09.05.2018 г. и обезщетение за забава в размер на 5 862.67 лв. за периода от 01.11.2016 г. до 02.05.2018 г.

  В жалбата се поддържат касационни доводи за материална и процесуална незаконосъобразност и необоснованост на атакувания съдебен акт. Според касаторите, решаващият съд не е извършил правилен анализ на доказателствата за извършени плащания на ищеца, като е извел грешен извод, че приложените две разписки съставляват доказателства за едно и също плащане. В жалбата се твърди и очевидна неправилност на извода на съда, че двата документа се дублират, поради техническа грешка в единия документ. Освен това, касаторите считат, че счетоводната експертиза е установила, че РКО е издаден въз основа на друго плащане. По съображения в жалбата се иска касиране на въззивното решение и постановяване на ново решение, с което да се отхвърлят предявените искове, с присъждане на разноски.

  Искането за допускане на касационно обжалване е основано на чл.280, ал.1, т.3 и чл.280, ал.2, предл.трето ГПК. Формулиран е един правен въпрос: „При издадени две различни разписки за една и съща сума, следва ли да се приеме, че същите се дублират, или всяка от тях установява отделно плащане на посочената в нея сума“.

  От ответника по жалбата ЕТ „К. К.“, ЕИК[ЕИК], чрез процесуален пълномощник, са постъпили писмени отговори, в които се твърди липса на основания за допускане на касационно обжалване и за неоснователност на касационните оплаквания.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, второ отделение, като взе предвид данните по делото и доводите на страните, приема следното:

  За да постанови обжалваното ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари