Определение №60510/17.08.2021 по дело №2059/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60510

  София, 17.08. 2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закритото заседание на деветнадесети май през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Марков

  ЧЛЕНОВЕ: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  при секретаря ………………………………..……. и с участието на прокурора…………..………………...., като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. № 2059 по описа за 2020 г., за да се произнесе взе предвид:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба (с вх. № 3827 от 17.VІ.2020 г.) на сдружението с нестопанска цел /по чл. 506 и сл. КЗ/ „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи“ /Булстат[ЕИК]/, подадена чрез неговия процесуален представител по пълномощие от САК против онази част от решение № 24 на Бургаския апелативен съд, ТК, от 9.ІІІ.2020 г., постановено по т. д. № 11/2020 г., с която бюрото е било осъдено – на основание чл. 432, ал. 1 КЗ, във вр. чл. 511, ал. 1, т. 1 КЗ и ал. 3 КЗ, във вр. чл. 513, ал. 1 КЗ – да заплати на всеки от петимата ищци обезщетение, ведно със законната лихва от датата 10.І.2019 г., за претърпените неимуществени вреди от процесното ПТП на 13.І.2018 г., в резултат от което е загинал техния общ наследодател С. М. Д., като водач на лек автомобил марка „А. Р.“ с ДК [рег.номер на МПС] след настъпил сблъсък с автомобил „БМВ“ с немски рег. № RР ЕВ-335, шофиран от неправоспособния водач Р. А. К., както следва:

  1./ На живялата на съпружески начала със С. Д. - А. Д. С. сума в размер на 105 000 лева;

  2./ На малолетните син и дъщеря на Д. – Д. С. Д. и Р. С. Д., суми в размер от по 126 000 лева за всеки един от тях;

  3./ На родителите на загиналия в хода на процесното ПТП М. С. Д. и Р. М. Д., суми в размер от по 105 000 лева.

  Оплакванията на бюрото настоящ касатор са за необоснованост и постановяване на въззивното решение в атакуваната негова осъдителна част при допуснати от състава на Бургаския апелативен съд съществени нарушения на съдопроизводствените правила /чл. 266, ал 3 ГПК/. Поради това бюрото претендира частичното му отменяване и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на този въззивен съд „с изрични указания да се допусне изготвяне на комплексна експертиза от вещи лица със специалност „Технология и управление на транспорта“ и трасолог“.

  В изложение по чл. 284, ал. 3 ГПК към жалбата сдружението с нестопанска цел „НББАЗ“ обосновава приложно поле на касационния контрол единствено с наличието на допълнителната предпоставка по т. 1 на чл. 280, ал. 1 ГПК, изтъквайки, че с атакуваната осъдителна част от решението си Бургаският апелативен съд се е произнесъл в противоречие с практиката на ВКС, обективирана както в ТР № 1/9.ХІІ.2013 г. на ОСГТК на ВКС, така и в още 37 /тридесет и седем/ решения на отделни състави от ГК и ТК на ВКС, постановени по реда на чл. 290 ГПК в периода 2009 г. - 2019 г., по следния два процесуалноправни въпроса:

  1./ „Длъжна ли е въззивната инстанция в мотивите към решението си да се произнесе по спорния предмет на делото, след като подложи на самостоятелна преценка всички събрани по делото доказателства, особено тези, на които изрично се е позовал жалбоподателя в подкрепа на защитната си теза и за които във въззивната си жалба е изтъкнал процесуален пропуск на първоинстанционния съд?“;

  2./ „Длъжна ли е въззивната инстанция да допусне събирането на доказателства, поискани от въззивника по реда на чл. 266 ГПК, когато във въззивната му жалба се съдържат оплаквания за погрешно установен от първостепенния съд релевантен за изхода на делото факт, за незаконосъобразно недопуснато доказателствено искане и за необоснованост на фактическите изводи?“

  По реда на чл. 287, ал. 1 ГПК петимата ответници по касация А. Д. С. – лично

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари