*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60488

  гр. София, 22.12. 2021 година

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на петнадесети ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова ч. т. д. № 2391/2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.274, ал.3, т.2 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба (неправилно наименована „частна жалба“) с вх. № 14606/19.08.2021 г. на М. Л. Б. - чрез адв. Д. М. от САК, срещу решение № 933 от 04.08.2021 г., постановено по в. гр. д. № 3674/2020 г. на Софийски апелативен съд в частта, имаща характер на определение, с което е потвърдено определение № 13293 от 18.08.2020 г. по гр. д. № 828/2019 г. на Софийски градски съд в частта, с която е оставена без уважение молбата на М. Л. Б. за изменение по реда на чл.248 ГПК на постановеното делото решение № 3518 от 15.06.2020 г. в частта за разноските чрез присъждане на адвокатско възнаграждение по чл.38 ЗА за оказано в първоинстанционното производство безплатно процесуално представителство.

  В частната касационна жалба се излагат оплаквания за неправилност на обжалвания съдебен акт и се прави искане за неговата отмяна. Частната жалбоподателка определя като незаконосъобразен извода на въззивния съд, че за да се присъди адвокатско възнаграждение по чл.38, ал.2 ЗА, страната трябва да е представила договор за правна защита и съдействие с уговорено безплатно процесуално представителство пред съда. Позовава се на възприетото в практиката на ВКС разрешение, че липсата на писмен договор не препятства упражняването на правото по чл.38, ал.2 ЗА. Поддържа, че според съдебната практика не е необходимо да се представят доказателства за наличие на изрична уговорка за безвъзмездно осъществяване на процесуалното представителство, ако по делото има доказателства за постигнато в този смисъл съгласие между страната и процесуалния й представител. Излага доводи, че по делото има достатъчно доказателства за безплатното й представителство пред съда по причина на материална затрудненост и че своевременно е направила искане пред първата инстанция за присъждане на адвокатско възнаграждение на основание чл.38, ал.2 ЗА. Прави искане за отмяна на съдебния акт в обжалваната част, за присъждане на адвокатско възнаграждение по чл.38 ЗА за процесуално представителство и защита в производството пред първата инстанция и на разноски за производството пред ВКС.

  В изложение, инкорпорирано в жалбата, допускането на касационно обжалване е обосновано с основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК и с твърдения, че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари