Определение №60487/21.12.2021 по дело №2452/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60487

  София, 21.12. 2021 година

  Върховен касационен съд на Република България, Търговска колегия, в закрито заседание на двадесети декември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ:

  БОНКА ЙОНКОВА

  ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Камелия Ефремова ч. т. д. № 2452/2021 година

  Производството е по чл. 274, ал. 2, изр. 1 ГПК.

  Образувано е по частни жалби на „Булактив“ ЕООД, [населено място] и „Буларко“ АД (н.), [населено място] срещу определение № 10236 от 10.08.2021 г. по в. т. д. № 2539/2019 г. на Софийски апелативен съд.

  Частният жалбоподател „Булактив“ ЕООД обжалва въззивното определение в частта, с която е осъден да заплати държавна такса по сметка на Софийски апелативен съд, като аргументира становището си, че по реда на чл. 248, ал. 1 ГПК съдът се произнася само за разпределение на отговорността за разноски между страните, но е недопустимо да присъжда държавна такса в полза на съдилищата.

  Частният жалбоподател „Буларко“ АД (н.) обжалва въззивното определение в частта, с която е оставена без уважение молбата му за допълване на постановеното по делото решение чрез присъждане на адвокатско възнаграждение по чл. 38, ал. 1, т. 2 ЗА. Изразява несъгласие с извода на решаващия състав, че посочената разпоредба е неприложима за юридическите лица, като твърди, че този извод е contra legem, доколкото в същата разпоредба е употребен изразът „материално затруднени лица“, без да се посочва какви – физически и/или юридически.

  Всяка от страните оспорва частната жалба на насрещната страна и моли за оставянето й без уважение по съображения в писмен отговор, съответно – от 11.11.2021 г. на „Буларко“ АД (н.) и от 08.10.2021 г. на „Булактив“ ЕООД.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, като прецени данните по делото и становищата на страните, приема следното:

  Частната жалба е депозирана в рамките на преклузивния едноседмичен срок по чл. 275, ал. 1 ГПК и срещу подлежащ на обжалване акт, поради което е процесуално допустима.

  За да остави без уважение искането на „Буларко“ АД (н.) за допълване на постановеното по делото въззивно решение в частта за разноските с присъждане на адвокатско възнаграждение на дружеството по реда на чл. 38, т. 2 ЗА за оказаната му безплатна правна помощ, Софийски апелативен съд е приел, че адресати на тази разпоредба са само физически лица, но не и юридически лица. Изразил е разбирането, че юридическото лице няма как да бъде квалифицирано като материално затруднено лице по смисъла на чл. 38, ал. 1, т. 2 ЗА и че адресат ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари