Определение №60485/21.12.2021 по дело №2589/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60485

  София, 21.12.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на шестнадесети декември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  ч.т.дело № 2589/2021 година

  Производството е по чл.274, ал.3 ГПК. Образувано е по частна касационна жалба на адвокат Т. П. от САС, назначен за особен представител на „Юникорн ритейл груп” ООД /н/, срещу определение № 240 от 20.08.2021 г. по в.ч.т.д. № 813/2021 г. на Апелативен съд – София, Търговско отделение, девети състав, с което е потвърдено определение № 262750 от 17.05.2021 г. по т.д. № 2293/2019 г. на Софийски градски съд, Търговско отделение, VI-22 състав за отхвърляне на молбата на адв. Т. П. за изменение на определението относно определеното адвокатско възнаграждение в размер на 800 лева.

  В частната касационна жалба се поддържат доводи за неправилност на въззивното определение, на основанията по чл.281, т.3 ГПК. Счита се, че независимо от правилното становище на въззивната инстанция за неизчерпване на правомощията на назначения особен представител на длъжника с откриване на производството по несъстоятелност, изведеният извод за липса на предпоставки за присъждане на адвокатско възнаграждение на база на стойността на предявените вземания е незаконосъобразен. Оспорва се становището на съда относно делата, свързани с предявяване на вземанията на кредиторите – исковете по чл.694 ТЗ, както и че само по тях адвокатските възнаграждения се формират на база стойността на предявените вземания/приети или неприети, но оспорени/, при липса на данни за извършени такива действия от адв. П.. Според частния касатор, разпоредбата на чл.7, ал.3 от Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения предвижда начин на изчисление на адвокатското възнаграждение по дела за несъстоятелност, без да прави разлика дали предявените вземания са били оспорени или не са били оспорени, т.к. акцентира, че възнаграждението е за процесуално представителство, защита и съдействие. В жалбата се изтъква, че исковите производства по чл.694 ал.1 – 3 ТЗ не са част от делото за несъстоятелност, поради което нормата в чл.7, ал.3 НМРАВ не следва да се тълкува в насоката, възприета от апелативния съд.

  В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК са формулирани следните въпроси: 1. „В хипотеза, при която производството по одобряване на списъка с предявените вземания е приключило и той е окончателно стабилизиран, тъй като във фазата от делото за несъстоятелност по предявяване на вземанията, в предвидените в нея преклузивни процесуални срокове, не е имало спор между страните относно установяване ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари