Определение №60472/15.12.2021 по дело №2641/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60472

  гр. София, 15.12.2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Марков ч.т.д.№2641 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.2 от ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „Идимекс“ ЕООД срещу разпореждане №1496 от 21.09.2021 г. по в.т.д.№91/2021 г. на САС, с което е върната касационната жалба на „Идимекс“ ЕООД срещу постановеното по делото решение №186 от 30.03.2021 г.

  В жалбата се излагат съображения за неправилност на обжалваното разпореждане, като се иска отмяната му.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като прецени наведените доводи и данните по делото, намира следното:

  Частната жалба е подадена в преклузивния срок по чл.275, ал.1 от ГПК, от надлежна страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е допустима.

  За да постанови обжалваното разпореждане съдията докладчик е приел, че съобщението до касатора за отстраняване на констатираните нередовности на касационната жалба е върнато с отбелязване, че подателят не е открит на посочения адрес при трикратно посещение от длъжностното лице по връчване на книжа, вкл. не е отговорил на оставените съобщения. Изложил е съображения, че предвид изрично посочения от жалбоподателя адрес за връчване на книжа и при отсъствие на изрично уведомяване за промяната на адреса, съобщението е редовно връчено на 17.08.2021 г. /както е прието с разпореждане от същата дата/ и тъй като до изтичане на установения от закона едноседмичен срок нередовностите не са отстранени, е постановил връщане на подадената касационна жалба.

  Разпореждането е неправилно.

  Съобщението до „Идимекс“ ЕООД с указания за отстраняване на нередовностите на подадената от дружеството касационна жалба /изразяващи се в липса на представено пълномощно на приподписалия я адвокат и на представен препис за връчване на другата страна/ е върнато с отбелязване, че адресът е посетен на три дати, но длъжностното лице по връчването не е открило никой, като е оставило съобщения на вратата, но до 11.08.2021 г. не е било потърсено. При тези данни изводът на съдията докладчик за редовно връчване на съобщението, направен с разпореждане от 17.08.2021 г., е неправилен – липсва отбелязване от длъжностното лице връчител, че е събрало данни, че дружеството е напуснало адреса /както вероятно е прието в разпореждането от 17.08.2021 г./, нито е било залепено уведомление по чл.47, ал.1 от ГПК, както изисква разпоредбата на чл.50, ал.4 от ГПК. В този смисъл съобщението до касатора е било нередовно връчено и тъй като след като е узнал ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари