Определение №60469/10.06.2021 по дело №1200/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60 469

  гр. София, 10.6.2021 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на седми юни две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2. Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 1200 по описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на И. Г. М. и Д. И. М. против решение № 260054/07.10.2020 г., постановено по гр.д.№ 1480/2020 г. от състав на Окръжен съд – Стара Загора.

  Ответникът по касационната жалба я оспорва, с писмен отговор.

  Касационната жалба е подадена в срок и е процесуално допустима.

  С обжалваното решение, съдът е потвърдил постановеното от районен съд решение, с което е уважен предявен иск с правно основание чл.135 ЗЗД.

  Съдът е приел, че и двамата кредитори- ищци имат значителни по обем парични вземания, които в

  продължение на няколко години оставали неудовлетворени.Прието е, че е без никакво фактическо и правно значение дали длъжникът притежава друго имущество, от което да се удовлетворят двамата кредитори/взискатели/ В тази връзка всяко отчуждаване на имущество на длъжника намалява възможностите за удовлетворение на кредиторите му. Поради което съдът е приел, че отменителният иск по чл.135 от ЗЗД е основателен, когато длъжникът се лишава от свое имущество, намалява го или извършва други правни действия, с които се създават трудности за удовлетворение на кредитора, включително опрощаване на дълг, обезпечение на чужд дълг, изпълнение на чужд дълг без правен интерес и други подобни. Поради което съдът е приел, че длъжникът необосновано е направил възражение, че бил притежавал и друго някакво/недоказано по делото какво точно по вид, обем и цена/ движимо или недвижимо имущество/извън разпореденото/. Поради което съдът е приел направените оплакванията на двамата въззивници за допуснати от РС нарушения за неоснователни и недоказани.

  Първият поставен правен въпрос, който според касатора е разрешен в противоречие с практиката на ВКС – касационно основание по чл.280, ал.1, т.1 ГПК, е неотносим към производството по чл.288 ГПК, доколкото касае процесуалните действия на първоинстанционния съд, свързани с доклада по делото, а във въззивната жалба не се правят доводи за непълнота на доклада на същия съд и за въззивния съд не е съществувало задължение да прави доклад, във връзка с пропуска на първоинстанционния съд. Този правен въпрос се поставя във връзка с втория правен въпрос, касаещ правен интерес от воденото на иска с правно основание чл.135 ЗЗД при положение, че длъжникът разполага с други имущество за удовлетворяване на вземането на кредитора. В тази насока е трайна практиката на ВКС , че за обезпечение вземането на кредитора служи цялото длъжниково имущество (чл. 133 ЗЗД), поради което право на кредитора е да избере начина, по който да се удовлетвори от това имущество – дали с обезпеченото в негова полза имущество на длъжника или с друго налично такова. Длъжникът не разполага с възражение, че притежава и друго имущество извън разпореденото – той не разполага с възможност за избор срещу кое от притежаваните от него имущества да се насочи принудителното изпълнение. В случай, че длъжникът е добросъвестен, то притежаваното друго имущество би му послужило за доброволно изпълнение на дълга и в този случай обявената на основание чл. 135 ЗЗД относителна недействителност на разпоредителната сделка би изгубила правно значение. При недобросъвестност на длъжника обаче, кредиторът би разполагал с възможност да се удовлетвори по своя преценка и с оглед интересите си чрез насочване на принудителното изпълнение върху всяко от притежаваните от длъжника имущества, за която именно цел на кредитора е предоставена възможността за провеждане на отменителния иск по чл. 135 ЗЗД. В този смисъл решение № 407/2014 г. по гр.д.№ 2301/2014 г. на ІV гр.отд. и мн.др. Съдът е съобразил тази трайна практика на ВКС, поради което не е налице касационно основание по така поставените

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари