Определение №60468/07.10.2021 по дело №1705/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60468

  гр. София, 07.10. 2021 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на двадесет и осми септември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева т. дело № 1705 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 във връзка с чл. 280, ал. 1 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ответника „Верди Логистик“ ЕООД, [населено място], област Пловдивска чрез процесуален представител адв. Г. К. срещу решение № 10 от 07.05.2021 г. по т. дело /н./ № 256/2021 г. на Апелативен съд Пловдив, Търговско отделение, 3 състав, с което е потвърдено решение № 260097 от 05.03.2021 г. по т. дело № 188/2020 г. на Пловдивски окръжен съд, Търговско отделение, 16 състав. С потвърдения първоинстанционен съдебен акт е обявена неплатежоспособността на „Верди Логистик“ ЕООД с начална дата 31.12.2018 г., открито е производство по несъстоятелност по отношение на посоченото дружество, постановени са обща възбрана и запор върху имуществото му, прекратяване дейността на предприятието, дружеството е обявено в несъстоятелност, производството по несъстоятелност е спряно и на длъжника и кредиторите е указано, че ако в едногодишен срок от обявяване на решението в търговския регистър никой от тях не поиска възобновяване на производството с внасяне по сметка на ОС Пловдив на първоначални разноски в размер 4 000 лв., производството по несъстоятелност ще бъде прекратено и ще бъде постановено заличаване на длъжника от търговския регистър.

  Касаторът прави оплакване за нищожност, евентуално недопустимост и евентуално неправилност на въззивното решение поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Поддържа становище, че обжалваният съдебен акт страда от липса на мотиви, защото въззивният съд не е направил пълен и логически обоснован анализ на всички приобщени по делото доказателства, на всяко едно поотделно и на всички заедно в тяхната съвкупност. Излага доводи за допускане на касационното обжалване на въззивното решение на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК – въззивният съд е разрешил в противоречие с практиката на ВКС съществен процесуален въпрос; липсват мотиви и не са ясни фактическите и правни основания, на които съдът е основал своето решение. Посочил е противоречие с решение № 752/18.11.1988 г. на Пленум на ВС и решение № 218/02.01.2019 г. по гр. д. № 2033/2018 г. на ВКС, ГК, III г. о.

  Ответникът Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, [населено място] не изразява становище по касационната жалба.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като обсъди изложените основания за допускане на касационното обжалване ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари