Определение №60467/22.12.2021 по дело №2848/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Друго

Анотация

Въпрос
Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 60467

гр. София, 22.12.2021 г.

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на десети ноември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

като изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр.д. № 2848 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на К. Д. М. срещу въззивно решение № 260122 от 07.05.2021г., постановено по в.гр.д.№ 113/2021г. на Врачанския окръжен съд, с оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

С обжалваното решение въззивният съд е отхвърлил предявените от касатора против Ц. Ц. Ц. и Д. Н. Ц.: иск с правна квалификация чл. 26, ал. 1, предл. 3 ЗЗД за прогласяване нищожност на договор за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт № 25/2017г., по силата на който първият ответник, в качеството си на пълномощник на Т. Д. М., е продал на себе си /по време на брака си с втората ответница/ поземлен имот с идентификатор *** по КККР на [населено място], В. о., м. „Я.-1“, с площ 16 801 кв.м; иск с правна квалификация чл. 40 ЗЗД за обявяване недействителността на същия договор, поради договаряне във вреда на представлявания, както и иска по чл. 124, ал. 1 ГПК за признаване за установено по отношение на ответниците, че ищцата е собственик на посочения поземлен имот, придобит по наследство от Т. Д. М..

По делото е установено, че ищцата в първоинстанционното производство К. Д. М. е единствен наследник по закон на своя брат Т. Д. М., починал на 23.05.2019г., който е притежавал процесния имот, възстановен му през 1998г. по реда на ЗСПЗЗ. С пълномощно от 21.06.2017 г., заверено от кмета на Община Борован, Т. Д. М. е упълномощил ответника Ц. Ц. Ц. да продаде недвижимия имот на когото намери за добре, включително и сам на себе си, и при каквато цена намери за добре. На 04.07.2017 г. е сключен договор за покупко-продажба, обективиран в нот. акт № 25/2017г., по силата на който Т. Д. М., чрез пълномощника си Ц. Ц. Ц., е продал имота на Ц. Ц. Ц. /по време на брака му с Д. Н. Ц./ за сумата 3000 лв. Данъчната оценка на имота към момента на сключване на сделката е 2540, 20 лв., а неговата пазарна ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари