Определение №60466/10.06.2021 по дело №4002/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60466

  София, 10.06.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и втори март през две хиляди двадесет и първата година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № 4002 по описа на четвърто гражданско отделение на ВКС за 2020 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба на С. Г. А., с адрес в [населено място], представлявана от адв. С. В., против решение № 50 от 27 март 2020 г., постановено по в.гр.д. № 7/2020 г. по описа на окръжния съд в гр. Разград, с което се потвърждава решение № 215 от 29 ноември 2019 г., постановено по гр.д. № 374/2019 г. по описа на районния съд в гр. Кубрат, в обжалваната му част за предоставяне упражняването на родителските права по отношение на детето С. И. Д., родено на 03.12.2012 г., на бащата И. Д. И., за постановяване малолетното дете до изменение на обстоятелствата да живее в дома на баща си, за определяне на режим на лични отношения между майката С. А. и детето С., и за осъждане на А. да заплаща на детето С. чрез нейния баща месечна издръжка от 140 лева до навършване на пълнолетие или изменение на обстоятелствата, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

  В касационната жалба се заявяват всички основания за неправилност на обжалвания акт по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. Оспорен е изводът на съда, че условията при бащата за отглеждане и възпитание на детето са по-добри, защото понастоящем майката не работи и разчита на материалната подкрепа на своя съжител – майката е бременна и поради усложнения не й е възможно да полага труд, а съжителят й, макар да няма задължения и отговорности към С., я приема като свое дете и доброволно е изявил желание да се грижи за нея; детето разполага с всички необходими за възрастта й принадлежности и самостоятелна стая, докато в дома на бащата детето дели една стая с по-голямата си сестра – тийнейджърка, имаща нужда от повече уединение и самостоятелност. Съдът е пренебрегнал доказателствата за издадена срещу бащата заповед за защита за осъществени актове на домашно насилие спрямо майката, като детето е било свидетел на тези актове, а поведението на бащата е отрицателен пример на модел за поведението мъж-жена; не е съобразен фактът, че бащата не е виждал детето от м. декември 2018 г. до 19.05.2019 г., когато го е прибрал в дома си. Твърди се, че бабата по бащина линия не може да замести грижите и вниманието на майката, а и детето е съобщило, че баба му си позволява да го удря по незначителни поводи; към настоящия момент основна грижа за детето има по-голямата й сестра. Доходите на бащата са под минималната заплата, което е крайно недостатъчно за обгрижването на двете деца, а трудовата му ангажираност често го кара да се прибира след 19:00 ч. Полаганата грижа от бабата за двете деца като майка е предпоставка детето да се чувства объркано, раздвоено между двамата си родители и отчуждено от майката. Съдът е пренебрегнал свидетелски показания за неподходящо отношение на бабата във връзка с облеклото на детето и за носените от него дрехи. Относно разразил се скандал между родителите в присъствие на детето се сочи, че той има характер на упражнено домашно насилие от бащата спрямо детето, тъй като е извършено в негово присъствие. Подчертано е, че съдът е обсъдил личностната характеристика на майката, но не е спомената тази на бащата. Пренебрегнато е наличието на начална фаза на синдрома на родителско отчуждение към майката от страна на детето, а по-голямата му сестра е в най-тежката форма на синдрома; ако бащата упражнява родителските права, има реален риск детето да формира отчуждение освен към майката, така и към останалите близки,

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари