Определение №60462/22.12.2021 по дело №1768/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №60462

  [населено място],22.12.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на шестнадесети декември през две хиляди двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИЯ ПРОДАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Христова ч.т.д. №1768 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба от „БПИ“ АД, [населено място] срещу определение №100634/25.11.2020г., постановено по ч.т.д. №212/2020г. на Апелативен съд – Бургас в частта, с която е потвърдено определение №504/03.06.2020г. по т.д.№180/2020г. на Окръжен съд-Бургас за прекратяване на производството. С първоинстанционното определение е прекратено изцяло производството по отношение на ответниците „Петрол Холдинг” АД /в несъстоятелност/, [населено място], „Транскарт Файненшъл Сървисис” ЕАД, [населено място] и „Балнеохотел Поморие” АД, [населено място] и е прекратено производството по предявените от „БПИ” АД против „Транскарт Файненшъл Сървисис” ЕАД, [населено място] и „Балнеохотел Поморие” АД, [населено място] искове за осъждането на ответниците да предадат на ищеца временните удостоверения за акциите от своя капитал, джиросани на М. В. С.. Определението на Апелативен съд-Бургас в частта, с която се потвърждава спирането на производството по делото на основание чл.229, ал.1, т.4 ГПК до приключването на т.д. №60/2020г. по описа на Окръжен съд–Бургас е влязло в сила като необжалвано.

  Частният жалбоподател моли да бъде отменено обжалваното определение като неправилно- постановено при нарушение на материалния закон и процесуалните правила и необосновано, а делото да бъде върнато на първоинстанционния съд за продължаване на съдопроизводствените действия. Излага доводи, че като е прекратил производството по исковете с правно основание чл.135 ЗЗД по отношение на „Петрол Холдинг” АД /в несъстоятелност/, „Транскарт Файненшъл Сървисис” ЕАД и „Балнеохотел Поморие” АД, въззивният съд не е съобразил, че искът е свързан с производството по несъстоятелност на „Еврокапитал-България“ АД по смисъла на чл.649, ал.1 ТЗ и рефлектира върху правната сфера на горепосочените ответници, тъй като има отношение към собствеността върху процесните акции. Поддържа тезата, че за него като ищец е налице правен интерес да обвърже дружествата, издали процесните акции, със силата на пресъдено нещо на решението. Счита, че исковете за осъждане на „Транскарт Файненшъл Сървисис” ЕАД и „Балнеохотел Поморие” АД да му предадат временните удостоверения за акциите от своя капитал, джиросани на М. В. С., са искове за попълване на масата на несъстоятелността и са допустими за съвместно разглеждане с Павловия иск.

  Допускането на касационното обжалване се основава на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 и ал.2 ГПК, като касационният жалбоподател сочи следните процесуалноправни въпроси, обусловили изхода на спора:

  „1. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари