Определение №60461/31.12.2021 по дело №2065/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Анотация

Въпрос
За проверка на извода на въззивния съд, че три мазета /на сутеренния етаж/ могат да се допуснат до делба отделно от две стаи, кухня, баня-тоалетна, коридор и стълбище на същия етаж, както и дали кухня, дневна, коридор /на първия етаж/ могат да се допуснат до делба отделно от три стаи, вестибюл, баня-тоалетна и стълбищна клетка на същия етаж.
Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и първи октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

Председател:
МАРГАРИТА СОКОЛОВА

Членове:
СВЕТЛАНА КАЛИНОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. № 2065 по описа за две хиляди двадесет и първа година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

С решение № 5178 от 28.08.2020 г. по в. гр. д. 3069/2019 г. на Софийски градски съд е отменено решение № 365362/19.03.2018 г. по гр. д. № 63006/2010 г. на СРС, 123 състав и е постановен следният резултат:

- допусната е съдебна делба при равни квоти между С. Г. Д. и Й. Г. Д. на следните недвижими имоти: поземлен имот с идентификатор .....по КККР на [населено място] и находящите се в него къща с площ от 75 кв. м. и разгъната застроена площ от 150 кв. м., състояща се от сутерен от две стаи, кухня, тоалетна и антре и първи етаж от две стаи, кухня, баня и антре; 2 гаража с площ от по 20 кв. м.; две бараки с площ от 16 кв. м. и 15 кв. м.; стопанска постройка от около 20 кв. м.; подпокривен етаж с площ от 120 кв. м., състоящ се от стълбищна клетка, коридор, две стаи, тоалетна и две тавански помещения.

- отхвърлен е искът на С. Г. Д. срещу Й. Г. Д. за делба на пристройка с площ от 42 кв. м., състояща се от: сутерен от три мазета и първи етаж – от кухня, хол и коридор, както и надстройка с площ от 120 кв. м., състояща се от четири стаи, кухня, баня и коридор;

- отхвърлен е искът да делба на С. Г. Д. срещу А. М. Д..

- отхвърлена е претенцията на Й. Г. Д. по чл.30, ал.1 ЗН за намаляване на дарението, извършено от наследодателя Г. С. Д. в полза на С. Г. Д., извършено с нотариален акт № .... г.

Въззивният съд е приел за установено ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари