Определение №60460/30.12.2021 по дело №2932/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Анотация

Въпрос
За проверка на извода на въззивния съд, че единият съсобственик може да придобие по давност идеалната част на другия съсобственик, без да демонстрира промяна в намерението, с което я държи, както и поради необходимостта да се изложат съображения по въпроса в кои случаи е възможно да се придобие по давност реална част от парцел /УПИ/.
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и пети ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

Председател:
МАРГАРИТА СОКОЛОВА

Членове:
СВЕТЛАНА КАЛИНОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. № 2932 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

С решение № 75 от 05.03.2021 г. по в. гр. д. № 1389/2020 г. на Благоевградския окръжен съд е потвърдено решение № 1164 от 04.03.2020 г. по гр. д. № 456/2019 г. на Разложкия районен съд, с което е бил отхвърлен предявеният от Г. В. В. и Я. Г. В. срещу С. А. С. и Е. Г. С. иск по чл.108 ЗС за установяване на собствеността и предаване владението на ПИ с идентификатор .....по КККР на [населено място], [община], с площ от 378 кв. м., при съседи: ПИ ...., ...., ...., .....и .....

Въззивният съд е приел, че ищците Г. и Я. С. се легитимират с нотариален акт № ..... г. като собственици на имот пл. № ....от кв. ...по плана на [населено място], целият с площ от 977 кв. м., от които 660 кв. м. съставляват парцел .... от кв. ....и 317 кв. м. – извън регулация, заедно с построените в парцела къща, плевня и навес. Този имот те са закупили от А. С., майка на Г. С., която се е легитимирала като собственик с нотариален акт за дарение № ..... г. Дарители са нейните родители А. и Н. С., които преди това са се снабдили с нотариален акт за собственост по покупка и давностно владение № .... г. върху парцел ..... с площ от 977 кв. м.

Ответникът С. С. се е снабдил с нотариален акт № ..... г. за собственост по давност на процесния имот пл. № ...., който към този момент е представлявал реална част от УПИ ....,....., съответстващ на имот пл. № .....по предходния план, за който в неговата цялост ищците притежават документи за собственост.

Прието е, че страните по делото са роднини – ищецът Г. С. е внук на А. С., а ответникът С. С. – син на А. С., като А. С. и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари