Определение №60456/17.12.2021 по дело №3132/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60456

  гр. София, 17.12.2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито заседание на осми декември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: ПЛАМЕН СТОЕВ

  Членове: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Янчева гр. дело № 3132 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба вх. № 3000/27.05.2021 г., подадена от А. Н. К., чрез адвокат М. Р., срещу решение № 88 от 29.04.2021 г. по гр. д. № 174/2021 г. на Окръжен съд – Русе, с което е потвърдено решение № 260608 от 18.12.2020 г. по гр. д. № 6858/2019 г. на Районен съд – Русе в обжалваната част, с която А. Н. К. е осъден да заплати на С. П. В. сумата от 750 лв. - цената на загиналото куче порода „Йоркширски териер”, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на деликта - 17.05.2019 г., до окончателното й изплащане, както и да заплати на С. П. В., действаща в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете М. П. П., сумата от 7 500 лв., представляваща обезщетение за претърпени от малолетното дете неимуществени вреди, вследствие на инцидента на 17.05.2019 г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 17.05.2019 г. до окончателното й изплащане.

  Въззивният съд е приел за установено следното от фактическа страна:

  Ищцата С. В. е собственик на куче порода „Йоркширски териер“, което на 17.05.2019 г. малолетното й дете - ищцата М. П., разхождало, с нашийник и повод, по [улица]в [населено място]. По същото време там, в близост до игрална зала „Eфбет“, с две женски кучета порода „Д. Аржентино“ (собственост на съпругата му), с нашийници и поводи, но без намордници, бил и ответникът. Едното от тях - Х., се отскубнало от стопанина си, нападнало и захапало малкото куче през гърба, съборило го на земята, а след това със зъби го вдигнало във въздуха и го размятало. Ответникът опитал да издърпа кучето си, но бил ухапан от него. Впоследствие кучето порода „Д. Аржентино“ пуснало на земята малкото куче, което било окървавено и вече не се съпротивлявало. Свидетел на случилото се станала Ш. Ю., която заедно с детето отвела пострадалото куче във ветеринарна клиника „Албейтар“. Там пристигнала и майката на детето, уведомена по телефона. Детето било изключително разстроено, треперело и плачело. Още повече се афектирало, когато разбрало, че ветеринарните лекари не са могли да спасят кучето му и то е починало. Наложило ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари