Определение №60454/22.12.2021 по дело №4174/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпроси
Относно задължението на съда да обсъди всички доводи на страните и всички доказателства по делото и да постанови решение след тяхната съвкупна преценка.

Може ли съдът да допусне делба на наследствени имоти, ако тези имоти са предмет на разпоредителни сделки, без някой от сънаследниците да е упражнил правата си по чл. 76 ЗН?
Отговори
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 24.11.2021 година в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Бранислава Павлова

ЧЛЕНОВЕ:
Теодора Гроздева, Милена Даскалова

разгледа докладваното от съдия Даскалова гр.дело № 4174 /2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Т. К. К. против решение № 127/10.06.2021 г. постановено по възз. гр. д. № 246/2021г. по описа на Окръжен съд - Русе, с което е отменено решение № 260141/18.02.2021 г., постановено по гр. д. № 4940 по описа за 2019 г. на Русенския районен съд и вместо него е допуснато извършването на съдебна делба между В. К. К. и Т. К. К. при права по 1/2 ид. ч. за всеки от двамата на апартамент, находящ се в [населено място] и на земеделски земи, подробно описани в решението.

Касационната жалба съдържа оплаквания за неправилност на въззивното решение, поради постановяването му в нарушение на материалния закон, поради необоснованост и поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените. Сочат се основания по чл. 280, ал. 1 ГПК, т. 1 и т. 3 за допускането му до касационно обжалване.

Мотиви

В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК касаторът поставя следните въпроси:

1. Следва ли въззивният съд да обсъди всички доводи на страните и всички доказателства по делото и да постанови решение след тяхната съвкупна преценка ?

2. Допустимо ли е пряк наследник, отрекъл се доброволно, съзнателно от наследството на родителите си, вписал е отказите по надлежния ред в особената книга за отричане от наследство при съответния РС, да се позове на недействителността им, под формата на възражение в процеса, основавайки се на оспорени доказателства в процеса – неавтентични документи, неползващи се с формална доказателствена сила и на свидетелски показания на заинтересовано лице?

3. Конклудентни действия по приемане на наследство ли са тези, извършени от отреклия се от наследство, изразяващи се в представяне на неавтентични документи пред съда и свидетелстванията на предубедено лице, осъществяващо фактическо съжителство с ищеца в процеса?

4. Възможно ли е да бъдат допуснати до делба недвижими имоти, собственост на трето лице- неконституирано в процеса, придобило правата си преди вписването на исковата молба за процесните имоти от наследник ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари