Определение №60450/15.12.2021 по дело №4757/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60450

  гр. София 15.12.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на четиринадесети декември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Стоянова гр. д. № 4757 от 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на Г. А. Г., Г. Г. Д., С. Г. Г., С. М. С., П. Д. М., М. П. П., В. П. Д., К. Т. К., К. Т. А., М. Д. К., И. Д. П., К. Д. В., В. Д. Г., С. Н. А., З. Н. М., Е. К. Д., И. К. Д., Е. Х. В., Р. Х. К., В. Х. П., В. Д. П., Я. Г. С., Д. Д. Д., Г. Д. Д., И. Д. Д., С. Д. С. и Х. С. В., чрез адв. К. К., срещу определение № 379 от 15.09.2021 г. по възз. ч. гр. д. № 404/2021 г. на Варненски апелативен съд, с което е потвърдено определение № 203 от 21.06.2021 г. по гр.д. № 348/2021 г. на Окръжен съд – Добрич, с което е прекратено производството по делото.

  В жалбата се съдържат оплаквания за неправилност на обжалваното определение поради съществено нарушение на материалния и процесуалния закон и се иска се неговата отмяна.

  В изложението на основанията за допускане на касационно обжалване са формулирани следните въпроси, първият от които е доуточнен от ВКС: 1. Порочни ли са процесуалните действия, извършени по делото след волеизявленията на страната ищец за отказ от предявените искове и за оттегляне на иска /въззивната жалба/, които волеизявления са извършени преди поставянето на лицето под запрещение и са унищожени с влязло в сила решение по предявен конститутивен иск поради невъзможност на страната ищец да разбира свойството и значението на действията си и да ги ръководи? В частност: дали постановеното определение, с което е прекратено производството по въззивното дело и е обезсилено решението на първоинстанционния съд, има правен ефект, дали е обвързана силата на пресъдено нещо с валиден отказ в определение №…. и дали е влязло в сила?; 2. Може ли силата на пресъдено нещо да обвърже отказ от предявените искове и за оттегляне на иска /въззивната жалба/ от страна на ищеца, които са унищожени с влязло в сила решение поради невъзможност на страната ищец да разбира свойството и значението на действията си и да ги ръководи по предявен конститутивен иск? Касаторът е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари