Определение №60441/14.12.2021 по дело №2332/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60441

  гр. София, 14.12. 2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и осми октомври две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

  ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. дело № 2332 по описа за 2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  С решение № 261658 от 11.03.2021 г. по в. гр. д. № 3041/2020 г. на Софийски градски съд е потвърдено решение № 157498 от 03.07.2019 г. по гр. д. № 30885/2017 г. на Софийски районен съд, с което е признато за установено в отношенията между страните К. П. Д. и Р. С. Г., че ищецът К. П. Д. е собственик на 1/4 идеална част от недвижим имот, представляващ апартамент № 47, находящ се в [населено място], ж. к. Л. 2, [жилищен адрес] състоящ се от дневна, кухня и сервизни помещения, със застроена площ от 46.46 кв.м., заедно с принадлежащото избено помещение № 16 и със съответните 0.498 % идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото, който апартамент съставлява самостоятелен обект в сграда с идентификатор ............на едно ниво, находящ се в сграда № 9, разположена в поземлен имот с идентификатор ............., с адрес на имота [населено място], [жк], [жилищен адрес] като ответницата Р. С. Г. е осъдена да предаде владението на посочената идеална част от имота на К. П. Д. на основание чл.108 ЗС.

  На основание чл.272 ГПК въззивният съд е препратил към мотивите на първоинстанционния съд.

  Въззивният съд е приел, че от събрания по делото доказателствен материал несъмнено е установен първият елемент от фактическия състав на иска по чл. 108 от ЗС, а именно че ищецът К. П. Д. е собственик по наследство, оставено от починалата му майка Д. Т. Я., на 1/4 ид. част от процесния недвижим имот. Имотът е закупен от Ц. К. Я., по време на брака му с Д. Т. Я., с договор за покупко-продажба на жилище, сключен по реда на чл. 117 от З., с рег. № ...., том .... от 30.03.1978 г., в който жилището е описано под № 47, находящо се в жилищна сграда - блок № ......, вх.В, ет.3,[жк], на улица .........в [населено място]. Посочената жилищна сграда към момента на постановяване на въззивното решение е с административен адрес в [населено място],[жк], [жилищен адрес] но идентичността е установена със ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари