Определение №60436/25.11.2021 по дело №2385/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60436

  гр. София, 25.11.2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Марков ч.т.д.№2385 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.2, изр.1 от ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „Парапир сервиз“ ООД срещу разпореждане №240 от 26.07.2021 г. по в.т.д.№178/2021 г. на АС Велико Търново, с което е постановено издаване на изпълнителен лист в полза на ЕТ „ММ-М. Й.-А. И.“ въз основа на невлязлото в сила решение №179 от 16.07.2021 г. по същото дело.

  В жалбата се излагат съображения за неправилност на разпореждането, като се посочва, че изпълнението на въззивното решение е спряно от ВКС с определение №397 от 26.07.2021 г. по ч.т.д.№1589/2021 г. на ВКС, ТК, Второ отделение.

  Ответникът по жалбата А. К. И. в качеството й на ЕТ „ММ-М. Й.-А. И.“ заявява становище за неоснователност на частната жалба.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като прецени наведените доводи и данните по делото, намира следното:

  Частната жалба е подадена от надлежна страна, в преклузивния срок по чл.275, ал.1 от ГПК, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е допустима.

  За да постанови обжалваното разпореждане въззивният съд е приел, че решението му е осъдително, същото не е влязло в сила, но подлежи на изпълнение на основание чл.404, т.1, пр.2 от ГПК, респективно следва да бъде издаден изпълнителен лист.

  Разпореждането е правилно.

  Целта на производството по чл.282 от ГПК е предоставяне на защита на ответника срещу предвиденото в разпоредбата на чл.404, т.1, пр.2 от ГПК предварително изпълнение на невлязлото в сила осъдително решение на въззивния съд, като правните последици на определението на ВКС се изчерпват с предвидената в чл.432, т.4, пр.1 от ГПК временна забрана за извършване на действия по принудително изпълнение на решението /до настъпване на основания за възобновяване или прекратяване на изпълнителното производство/, с която съдебният изпълнител е длъжен да се съобрази. Посочените правни последици са напълно съвместими с тези на разпоредбата на чл.404, т.1, пр.2 от ГПК, като при наличие предпоставките за издаване на изпълнителен лист, такъв следва да бъде издаден, независимо от произнасянето на касационната инстанция в производство по чл.282 от ГПК. Спирането на изпълнението по посочения ред е пречка за провеждане на изпълнението и преустановява изпълнителните действия, но не се намира във функционална зависимост от издаването на изпълнителния лист, респективно възможността такъв да бъде издаден не е предопределена от липсата на определение за спиране изпълнението. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари