Определение №60434/10.12.2021 по дело №2525/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60434

  София, 10.12.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и шести октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Ваня Атанасова гр.д. № 2525/2021 година.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от О. Б. Г., чрез адвокат А. И. Ж., срещу решение № IV-3 от 24. 02. 2021 г. по в. гр. д. № 2467/2020 г. на Бургаския окръжен съд, с което е отменено изцяло решение № 244 от 31. 12. 2019 г., поправено с решение № 260040 от 24. 07. 2020 г., и двете постановени по гр. д. № 1148/2018 г. на РС – Несебър, и е уважен предявеният от А. В. Г. против О. Б. Г. иск с правно основание чл. 34 ЗС, като е допусната делба на недвижим имот, находящ се в [населено място], комплекс „Д. вита“ 2а, [жилищен адрес] представляващ апартамент № ..., с площ от 53, 42 кв.м., състоящ се от дневна с кухненски бокс, спалня, санитарен възел с баня, тераса, нанесен като самостоятелен обект на собственост с идентификатор ....на кадастралната карта, ведно с 2, 58 кв.м. ид.ч. от общите части на сградата и със съответните идеални части от правото на строеж върху поземлен имот с идентификатор ....по кадастралната карта на [населено място], между А. В. Г. и О. Б. Г., при квоти по 1/2 идеална част за всеки от съделителите. Твърди се неправилност на решението, поради постановяването му в нарушение на чл. 43 и 44 КМЧП, изразяващо се неизпълнение задължението на съда да издири и събере съдебната практика на Република Беларус, касаеща хипотезите на придобиване на недвижим имот през време на брака на основание покупко-продажба със средства лична собственост на единия съпруг, както и при неправилно тълкуване и прилагане на чл. 23 и чл. 24 от Брачния и семеен кодекс на Република Беларус и на чл. 259, т. 2, изр. , от Гражданския кодекс на Република Беларус. Сочат се основания по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК за допускане до касационно обжалване на въззивното решение. Изложението съдържа позоваване и на чл. 280, ал. 2, пр. 3 ГПК – очевидна неправилност на решението.

  Не е подаден отговор на касационната жалба от ищцата А. В. Г..

  Върховният касационен съд, състав на Първо гражданско отделение, за да се произнесе, съобрази следното:

  Делото има за предмет предявен от А. В. Г. против О. Б. Г. иск с правно основание чл. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари