Определение №60434/19.07.2021 по дело №2088/2020


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпроси

1. При настъпване на ПТП между лек автомобил и нерегистриран мотоциклет, управляван от неправоспособен, непълнолетен водач, без каска, след употреба на алкохол, возещ пътник също без каска, който е знаел, че водачът е неправоспособен, следва ли да се отчете процент съпричиняване на вредоносния резултат от страна на водача на мотоциклета и пътника при условие, че въззивният съд приема изброените обстоятелства за безспорни?

2. Налице ли е особен вид съпричиняване по смисъла на чл. 125 СК, когато родител не упражни достатъчен надзор над своето непълнолетно дете като допусне то да употребява алкохол през деня и му предостави да управлява мотоциклет без да има правоспособност?

3. При уважен иск с правно основание чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ и при липса на предявена извънсъдебна претенция пред застрахователя за заплащане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди, от кой момент застрахователят дължи лихва за забава върху присъденото със съдебно решение застрахователно обезщетение?

Отговори
Достъпно само за нашите абонати.

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и първи април през две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОНКА ЙОНКОВА, ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 2088 по описа за 2020 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на „ЗАД ОЗК - Застраховане“ АД със седалище в [населено място] - чрез юрк.Д. Д., срещу решение № 186 от 01.07.2020 г., постановено по в. т. д. № 171/2020 г. на Апелативен съд - Пловдив. С посоченото решение е потвърдено решение № 129 от 06.11.2019 г. по т. д. № 104/2019 г. на Окръжен съд - Хасково в обжалваната от „ЗАД ОЗК - Застраховане“ АД част, с която дружеството - касатор е осъдено да заплати на основание чл.226 ал.1 от КЗ (отм.) обезщетения за неимуществени вреди, претърпени по повод причинената при ПТП на 29.07.2016 г. смърт на Д. М. Я. и на Н. А. Щ., както следва : На И. Ж. Я. и М. Г. Я. - майка и баща на Д. М. Я., и на М. А. Щ. и А. Л. Щ. - майка и баща на Н. А. Щ., обезщетения в размер на разликите над сумите 80 000 лв. до сумите 200 000 лв.; на Д. Д. Я., Г. К. Я., Д. М. В. и Ж. С. Б. - баби и дядовци на Д. Я., и на А. М. Г. и А. Н. А. - баба и дядо на Н. Щ., обезщетения в размер на разликите над сумите 5 000 лв. до сумите 20 000 лв.; на Л. А. Щ. - сестра на Н. Щ., обезщетение в размер на разликата над сумата 5 000 лв. до сумата 40 000 лева; ведно със законната лихва от 29.07.2016 г. до окончателното плащане, и адвокатско възнаграждение по чл.38 ЗАдв на процесуалните представители на ищците.

Мотиви

В касационната жалба се сочат основания по чл.281, т.3 ГПК за неправилност на обжалваното решение и се прави искане за неговата отмяна. Касаторът поддържа, че изводът на въззивния съд за недоказаност на възражението за съпричиняване на вредите от пострадалите е необоснован и формиран в нарушение на чл.51, ал.2 ЗЗД. Навежда оплаквания, че при постановяване на решението съдът е възприел изцяло твърденията на ищците, без да обсъди в съвкупност всички факти и доказателства по делото и без да се произнесе по довода му за неизпълнение на произтичащото от чл.125 СК задължение за родителите да упражняват надзор и грижа за децата си, намиращо се в причинна връзка с настъпилия вредоносен резултат. Релевира оплаквания, че размерът на дължимите обезщетения за неимуществени вреди е определен в нарушение на разпоредбата на чл.52 ЗЗД и не кореспондира с относимите доказателства по делото, както и че изводите на съда относно правото на обезщетение на лицата от разширения родствен кръг /сестра, съответно

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари