Определение №60422/29.06.2021 по дело №1228/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60422

  София, 29.06.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закритото заседание на двадесет и четвърти февруари през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Марков

  ЧЛЕНОВЕ: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  при секретаря …...………….......................………. и с участието на прокурора …………........................................., като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. № 1228 по описа за 2020 г., за да се произнесе взе предвид:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по съвместната касационна жалба (с вх. № 3526 от 26.ІІ.2020 г.) на Р. Т. Д., С. В. К., И. Т. И., М. Т. И. и И. И. С. - всички от [населено място], обл. С., подадена чрез техния процесуален представител по пълномощие от САК против онази част от решение № 299 на Софийския апелативен съд, ГК, 10-и с-в, от 3.ІІ.2020 г., постановено по гр. дело № 1108/2019 г., с която са били отхвърлени преките искове на първата за разликата над присъдените й три застрахователни обезщетения за понесени неимуществени вреди от процесното ПТП на 4.ХІІ.2012 г. в размер на общо 170 000 лв. и до пълните предявени по делото размери на тези три нейни претенции от общо 400 000 лв.; за отхвърляне на прекия иск на С. В. К. срещу застрахователя „Армеец“ АД-София за разликата над присъденото й обезщетение от 90 000 лв. за неимуществени вреди от същото ПТП, в резултат от което тя е загубила съпруга си Т. Ив. К. и до пълния размер на претенцията й от 180 000 лв.; за отхвърляне прекия иск на М. Т. И. срещу този застраховател за разликата над присъденото му обезщетение от 150 000 лв. за неимуществени вреди от същото ПТП, в резултат от което той е загубил своя баща Т. К. и до пълния размер на претенцията му от 180 000 лв.; за отхвърляне на прекия иск на непълнолетния И. Т. И., действащ лично и със съгласието на своята майка С. В. К., в частта му за разликата над присъденото му обезщетение от 150 000 лв. за неимуществени вреди от същото ПТП, в резултат от което той е загубил своя баща Т. К. и до пълния размер на претенцията му от 180 000 лв.; за отхвърляне на прекия иск на И. И. С. срещу „Армеец“ АД за разликата над присъденото й обезщетение от 60 000 лв. за неимуществени вреди от същото ПТП, в резултат от което тя е загубила своя баща И. К. Д. и до пълния размер на претенцията й по чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ от 150 000 лв. С атакуваната част от това въззивно решение са били отхвърлени и акцесорните претенции на всеки един от петимата настоящи касатори /ищци/ с правно основание по чл. 86, ал. 1 ЗЗД с предмет присъждането на законна лихва върху отхвърлените части от главниците на исканията им за периода от датата на вредоносното събитие и до датата 24.ІІ.2013 г. (три години преди завеждане на делото).

  Оплакванията на петимата касатори са за необоснованост, и постановяване на въззивното решение в атакуваната негова отхвърлителна част както в нарушение на материалния закон /чл. 51, ал. 2 ЗЗД, чл. 52 ЗЗД/, така и при допуснати от състава на САС съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Поради това те претендират частичното му отменяване и постановяване на съдебен акт по съществото на спора от настоящата инстанция, с който техните преки осъдителни искове с правно основание по чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ и чл. 86, ал 1 ЗЗД, водени срещу ответното ЗАД „Армеец“-София, да бъдели уважени в пълните предявени по делото размери, а на основание чл. 38 от Закона за адвокатурата на общия им процесуален представител по пълномощие от САК да бъдел присъден дължимия хонорар.

  В изложение по чл. 284, ал. 3 ГПК към съвместната си касационна жалба петимата нейни податели обосновават приложно поле на касационния контрол единствено с наличието

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари