Определение №60417/31.12.2021 по дело №2052/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 60417

  гр. София, 31.12.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на шестнадесети ноември през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Любка Андонова ч. гр. дело № 2052/ 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274 ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на Г. В. Д., подадена чрез процесуалния му представител адв.К. М. от САК срещу определение № 263533/22.2.2021 г по гр.дело № 8588/2019 г на СГС, ГО, Четвърти „Д“ въззивен състав, постановено на основание чл.248 ал.3 ГПК, с което е оставена без уважение молба вх.№ 301951 от 14.12.2020 г подадена от Г. Д. с искане да допълване на постановеното на 3.12.2020 г съдебно решение, чрез присъждане на сторените от жалбоподателя разноски в производството пред първоинстанционния и въззивния съд.

  В частната жалба се подържа, че определението е неправилно и постановено в противоречие с процесуалния закон.

  Ответницата по частната жалба В. М. Х. не взема становище по същата.

  Частната касационна жалба е процесуално допустима като в законоустановения срок, от подадена от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима.

  За да постанови обжалваното определение въззивният съд е приел, че не са налице предпоставките по чл.248 ал.3 ГПК за изменение на въззивното решение в частта относно разноските, чрез присъждане на ищеца на сторените от него разноски в двете съдебни инстанции.С обжалваното определение, въззивният съд е приел, че съгласно чл.78 ал.2 ГПК на ответника по делото не се възлага тежестта за разноски по делото, когато той с поведението си не е дал повод за завеждането му и ако признае иска.Ответницата–наемодател на процесния недвижим имот е предала държанието му на 24.11.16 г, още преди да получи препис от исковата молба по делото, поради което не може да се приеме, че е станала причина за завеждането му.Отделно от това в отговора на подадената искова молба Х. е заявила, че признава задължението си за предаване на вещта на наемодателя, поради това СРС е възложил разноските по делото на ищеца, а същото е сторил и въззивния съд, като е оставил без уважение искането по чл.248 ГПК за изменение на въззивното решение в частта относно разноските, чрез възлагането им на ответницата.

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение намира, че обжалваното определение е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.Подадената молба по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари