Определение №60411/24.11.2021 по дело №2906/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За задължението на въззивния съд при постановяване на решението да обсъди събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, както и да мотивира защо не кредитира показанията на част от свидетелите.

Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на шестнадесети ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

Председател:
ДИЯНА ЦЕНЕВА

Членове:
БОНКА ДЕЧЕВА, ВАНЯ АТАНАСОВА

като разгледа докладваното от съдията Атанасова гр.дело № 2906 по описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК и сл.

История на спора

Образувано е по касационна жалба, подадена от Е. Й. Д., чрез адвокат С. С., срещу решение № 52 от 11.03.2021 г. по в.гр.д.№ 77/2021 г. на Сливенски окръжен съд, с което е потвърдено решение № 260247 от 20.11.2020 г. по гр.д.№ 863/2020 г. на Сливенски районен съд, с което е признато за установено, на основание чл.108 ЗС, по отношение на ответника Е. Д. Д., че ищецът Й. Е. Д. е собственик, на основание договор за покупко-продажба, сключен с нотариален акт № .... г., т. .., дело № ...по описа на Сл.РС, на недвижим имот - апартамент № ..., находящ се в [населено място], кв. М., [жилищен адрес] с площ от 64.34 кв.м., с принадлежащото таванско помещение № ..., ведно с право на строеж и 1.23% идеални части от общите части на сградата, нанесен като самостоятелен обект на собственост с идентификатор ....по кадастралната карта на [населено място], и ответникът Е. Д. Д. е осъден да предаде на ищеца Й. Е. Д. владението на гореописания недвижим имот.

В касационната жалба са развити оплаквания за недопустимост на въззивното решение (поради постановяването му по иск, предявен при липса на правен интерес, както и по непредявен иск), както и за неправилност на същото, поради постановяването му в нарушение на материалния закон - чл. 56 ЗС, чл. 60 ЗС и чл. 111 ЗС, при необоснованост на извода, че ответникът не е бил допуснат да ползва имота от неговите родители, запазили си пожизнено и безвъзмездно правото на ползване на имота, както и при допуснати съществени процесуални нарушения на чл. 235,ал. 2 ГПК, чл. 236, ал. 2 ГПК – необсъждане на всички събрани по делото доказателства (на ангажираните от жалбоподателя гласни доказателства), немотивирано кредитиране само на показанията на свидетелите на ищеца. В изложение към касационната жалба се поддържа наличие на основания по чл.280, ал.1 ГПК, т.1 и т.3, както и по чл. 280, ал. 2 ГПК, пр. 2 и пр. 3 за допускане до касационно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение
  Решение № 194 от 02.07.2012 г. по гр. д. № 92/2012 г.
  Относно правен въпрос във връзка със задължението на съда да обсъди и прецени гласните доказателства,както и да посочи при противоречие между тях,чий показания се кредитират,като се изложат съображения за това.
 • Решение
  Решение № 493 от 05.03.2013 г. по гр. д. № 236/2012 г.
  Може ли съдът да основе решението си само на избрани от него доказателства, без да обсъди останалия събран доказателствен материал и без да изложи съображения защо отхвърля част от доказателствата като недостоверни?
 • Решение ои чл. 290 ГПК
  Решение № 409 от 28.02.2013 г. по гр. д. № 59/2011 г.
  Относно задължението на съда да направи пълна и обективна преценка на събраните по делото доказателства и да обсъди всички доводи и възражения на страните. Касаторите поддържат доводи за неправилност на решението поради допуснати нарушения на съдопроизводствените правила при преценката на доказателствата по делото и нарушение на материалния закон.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари