*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 604

  София, 20.07.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на двадесет и трети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ:Велислав Павков

  Десислава Попколева

  като разгледа докладваното от съдия Попколева гр.дело № 4774 по описа за 2021 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Н. Л. М., чрез пълномощника й адв. Б. Г., против решение № 954/09.08.2021 г. по в.гр.д. № 532/2021 г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение №262007/21.12.2020 г., постановено по гр.д. №10883/2018г. на СГС, с което са отхвърлени исковете, предявени от Н. Л. М. срещу Е. В. П. за сумата от 77 000лв., представляваща заплатена цена за продажба на описания в предварителния договор от 25.07.2006г. недвижим имот, както и за сумата от 38 500лв., представляваща част от уговорената неустойка в същия договор, на основание чл.55, ал.1, предл.3, вр. чл.92 ЗЗД, поради неговото разваляне, ведно със законната лихва върху сумите от 09.08.2018г.

  Върховният касационен съд, четвърто гражданско отделение констатира, че касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу съдебен акт, който подлежи на обжалване.

  Касаторът обжалва решението на въззивния съд като поддържа неправилност и необоснованост на същото поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила - основания по чл.281, т.3 ГПК.

  В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК са формулирани в хипотезата на чл.280, ал.1, т.1 ГПК следните въпроси: 1/ Длъжен ли е съдът да обсъди всички доводи на страните и всички доказателства по делото; 2/ Длъжен ли е съдът да постанови решението си без да допуска извращаване или изопачаване на доказателствата по делото; 3/ Следва ли съдът да се мотивира защо дава вяра на едни доказателства, а не кредитира други; 4/ Заинтересоваността на свидетеля от изхода на делото достатъчно основание ли е за това да не се кредитират неговите показания; 5/ Необходимо ли е страната, оспорваща съдържанието на частен диспозитивен документ, да проведе пълно и главно доказване и конкретно: 5.1. Беше ли необходимо ответникът да установи по несъмнен начин, че съдържанието на договора е подменено, щом като подписът му върху договора е автентичен и 5.2. Беше ли необходимо ответникът, твърдейки, че оспореният договор е с подменено съдържание, но бидейки ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари