Определение №60393/11.11.2021 по дело №4276/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60393

  гр. София, 11.11.2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в закритото съдебно заседание на първи ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ ТОМОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Д.Драгнев ч.гр.д.№ 4176 по описа за 2021 г. приема следното:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 3 от ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на Н. Й. Н. против определение № 260416 от 23.11.2020 г., постановено по възз. ч. гр.д.№910 по описа за 2020 г. на Плевенския окръжен съд, с което е потвърдено определение № 82 от 28.02.2020 г. по гр. д. № 199 по описа за 2020 г. на Червенобрежкия районен съд в частта, с която е оставено без уважение искането на Н. Н. да бъде освободен от задължението да внесе държавна такса по делото.

  Частният жалбоподател твърди, че определението е незаконосъобразно и неправилно. Счита, че противоречи на практиката на ВКС по въпроса дали съдът следва да извърши преценка за представянето на доказателства, които са необходими за удостоверяването на факти в декларация по чл.83, ал.2 от ГПК и да даде указания за представянето им. Моли определението на Плевенския окръжен съд да бъде допуснато до касационно обжалване по поставения въпрос, да бъде отменено и той да бъде освободен от задължението за внасяне на държавна такса.

  Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, като взе предвид становището на частния жалбоподател, приема следното:

  Н. Й. Н. е предявил против община Червен Бряг иск за установяване неистинност на документ и е поискал освобождаване от държавна такса Първоинстанционният съд е отказал да уважи молбата, посочвайки, че му е служебно известен размерът на платените от молителя хонорари по други дела в размери от 500 до 1 200 лв. Изтъкнал е, че декларираното от молителя е в противоречие със съдържанието на искова молба и на една друга молба, в които молителят е заявил, че е собственик на недвижим имот с размери 121,748 декара. Въззивният съд е потвърдил отказа на първоинстанционния съд. Добавил е, че от многобройните дела, водени срещу местна земеделска кооперация, на която понастоящем молителят е председател, е служебно известно на съда притежаването на земеделски земи. Посочил е също, че молителят е собственик на жилище в [населено място], което е обитаемо, видно от предявения срещу молителя иск за незаплатена топлоенергия. Изтъкнал, че разпореждането на НОИ не дава точна информация за размера на пенсията му, тъй като с него е определено временно изплащане на минимална пенсия.

  Формулираният от касатора въпрос, по който желае допускането на касационно обжалване, няма отношение към мотивите ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари