Определение №60393/05.11.2021 по дело №2603/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Дали е налице очевидна фактическа грешка по чл. 247 ГПК или непълнота на съдебен акт по чл. 250 ГПК в хипотеза като настоящата, когато до делба е допуснат поземлен имот и всички обекти в построената в него сграда и при извършване на делбата обектите са разпределени в реални дялове, при което сградата става в режим на етажна собственост, но при описанието на самостоятелните обекти не са посочени принадлежащите им идеални части от общите части и какви са правомощията на съда в такава хипотеза?

Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на деветнадесети октомври през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
КАМЕЛИЯ МАРИНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ВЕСЕЛКА МАРЕВА, ЕМИЛИЯ ДОНКОВА

като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова гр.д. № 2603 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на П. З. И., Г. Д. Т., Р. Д. Т. и Т. С. Т., последните трима чрез пълномощника им адвокат П. И. против решение № 904474 от 22.12.2020 г., постановено по гр.д. № 982 по описа за 2016 г. на Окръжен съд-Благоевград, с което е допусната поправка на очевидна фактическа грешка в решение № 3160 от 7.11.2019 г. по същото дело, състояща се в непосочване на прилежащите към делбените имоти идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж на поземлените имоти, а именно:

В дял първи:

- самостоятелен обект в сграда с идентификатор *****, заедно с 3.50 % ид.ч. от общите части на сградата и от поземления имот,

- от самостоятелен обект в сграда с идентификатор *****, обект „Б“ на приложената към архитектурния проект – скица за разпределение етаж 1 - проект за съдебна делба на самостоятелен обект с идентификатор ***** /л. 188 от делото/, която става неразделна част от настоящото решение, заедно с идеалните части от общите части на сградата и от поземления имот, съответстващи на обект „Б“ и

- от самостоятелен обект в сграда с идентификатор *****, северозападен дял със застроена площ 111 кв.м., така както е показано на приложената към архитектурния проект – скица за разпределение етаж 3 - проект за съдебна делба на самостоятелен обект с идентификатор ***** /л. 365 от гр.д. № 601/2013г. на БРС/, която става неразделна част от настоящото решени, заедно и идеалните части от общите части на сградата и от поземления имот.

В дял втори:

- от самостоятелен обект в сграда с идентификатор *****, обект „А" със застроена площ 47кв.м., така както е показано на приложената към архитектурния проект – скица за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари