*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен със следното Решение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Приложим ли е чл. 76, ал. 1 ЗН към разпореждане, извършено от наследник с част от наследствения дял, в полза на трето външно на съсобствеността лице, ако другият наследник притежава и дял от имота на основание различно от наследяване /дарение/? (на осн. чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК)

Налице ли е промяна в квотите на съсобствеността при делба с трети съсобственик, при която е поставено в общ дял имущество на двама съделители? (на осн. чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК)

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети октомври през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова гражданско дело № 2242/2021 г. по описа на Първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

В. С. К. е обжалвал въззивното решение на Старозагорския окръжен съд № 260065, постановено на 01.03.2021 г. по гражданско дело № 3383/2020г. по допускане на делбата, в частта за квотите на съделителите и участниците в съсобствеността.

Ответникът „Стара Загора проект“ ЕООД е подал писмен отговор, в който изразява становище, че касационното обжалване не следва да се допуска поради липса на противоречие с практиката на ВКС по въпроса за приложението на чл.76 ЗН.

Ответницата Д. Л. М. не е подала отговор на касационната жалба.

Мотиви

Касационната жалба е подадена в срок, отговаря на изискванията на чл.284 ГПК и не е налице изключението на чл.280 ал.3 ГПК предвид предмета на делото – иск за делба, поради което е процесуално допустима.

С обжалваното решение Старозагорският окръжен съд е потвърдил решението на Старозагорския районен съд № 629/15.05.2019г., постановено по гр.д.№ 6262/18г. , с което е допусната на основание чл. 34 ЗС съдебна делба между „Стара Загора проект“ ЕООД , В. С. К. и Д. Л. М. на сграда с идентификатор № ........, по КККР на [населено място], построена в поземлен имот с идентификатор № ............с предназначение на самостоятелния обект - жилище, апартамент, площ от 96.10 кв. м., заедно със съответните припадащи се идеални части от дворното място - поземлен имот с идентификатор № ...........при квоти от жилището 7/36 ид. части за „Стара Загора проект“ ЕООД , 22/36 ид. части за В. С. К. и 7/36 ид. части за Д. Л. М..

... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в


Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари