Определение №60389/01.11.2021 по дело №2227/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №60389

  [населено място], 01.11.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на двадесет и шести октомври през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цолова ч.т.д.№2227/21г.,за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по чл.274 ал.2 от ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „Весела“ООД срещу определение №60316/12.08.2021г.,постановено от състав на Върховен касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение по ч.т.д.№1306/21г. по описа на съда, с което е оставена без разглеждане подадената от дружеството частна жалба вх.№384/18.01.2021г. срещу частта от диспозитива на решение №1796/17.12.2020г. по т.д.№2815/20г. по описа на Окръжен съд Варна, в която съдът е посочил,че решението е окончателно и не подлежи на обжалване на основание чл.280 ал.2 ГПК.

  Ответникът по частната жалба [община] не е изразил становище по нея.

  Върховният касационен съд констатира,че частната жалба е подадена в срок от легитимирано да обжалва лице срещу съдебен акт от категорията на обжалваемите, поради което я намира за допустима.

  Разгледана по същество,е неоснователна.

  За да мотивира обжалвания съдебен акт, съставът на Върховен касационен съд е приел,че е сезиран с недопустима частна жалба, тъй като същата е насочена срещу неподлежаща на самостоятелно обжалване част от съдебен акт - решение.

  Така постановеното определение е правилно.

  С подадената от „Весела“ООД частна жалба Върховният касационен съд е бил сезиран с обжалване на част от диспозитива на съдебно решение на въззивен съд, в която е посочено,че решението му е необжалваемо. По отношение на тази част от съдебното решение не е налице нито една от посочените в разпоредбата на чл.274 ал.1 т.т.1 и 2 ГПК предпоставки за обжалваемост, доколкото такава нито е изрично предвидена в закона, нито, сама по себе си, тази част от решението прегражда по-нататъшното развитие на делото. На разглеждане от Върховния касационен съд подлежи единствено евентуално последващо постановено от въззивния съд разпореждане за връщане на подадена срещу решението касационна жалба. Не може да бъде споделен като основателен доводът, наведен в частната жалба, разглеждана в настоящото производство, извлечен от разпореждането на Председателя на Първо търговско отделение на ВКС от 27.05.2021г., което страната неправилно интерпретира. Със същото на частния жалбоподател е указано да уточни коя част от решението обжалва, която, с оглед нейната обжалваемост, следва да има характер на определение и да подлежи на самостоятелно обжалване. Обстоятелството, че, въпреки липсата на коректно посочване на обжалваем в посочения смисъл съдебен акт /тъй като с уточнителната молба частният жалбоподател е продължил да поддържа първоначално заявеното от него/, е било образувано частно производство по жалбата и разпределено на състав, не задължава последния да се произнесе по същество на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари