Определение №60384/22.06.2021 по дело №8/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60384

  гр. София, 22.06. 2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на четиринадесети юни две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. № 8 по описа за 2021 г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на О. О. А. срещу решение № 12085 от 12. 10. 2020 г. по в. гр. д. № 484/2020 г. на Софийски апелативен съд, ГО, седми състав в частта, с която е потвърдено решение № 8027 от 26. 11. 2019 г. по гр. д. № 6198/2019 г. на Софийски градски съд, ГО, 28 състав в частта, с която предявеният от касационната жалбоподателка срещу „Застрахователно акционерно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД иск за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди в резултат на ПТП, настъпило на 1. 07. 2017 г., е отхвърлен за разликата от 35 000 лв. до 150 000 лв., ведно със законната лихва, считано от 20. 11. 2018 г. до окончателното изплащане на обезщетението.

  В касационната жалба се поддържа, че въззивното решение в обжалваната част е неправилно поради нарушения на материалния и процесуалния закон и необоснованост. Касационната жалбоподателка излага оплаквания за неправилност на извода на съда, че справедливото обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди възлиза на 35 000 лв. Твърди, че съставът на Софийски апелативен съд не е съобразил релевантните, съгласно ППВС № 4/1968 г., обективно съществуващи факти – високия интензитет на търпените болки и страдания във връзка с телесните увреждания на ищцата, продължителния период на лечение и възстановяване, трайното затрудняване на придвижването й и негативните последици за психиката й. Касационната жалбоподателка моли решението в обжалваната част да бъде отменено и да бъде постановено решение за уважаване на иска по чл. 432, ал. 1 КЗ за разликата над 35 000 лв. до пълния претендиран размер от 150 000 лв.

  Допускането на касационно обжалване основава на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК.

  Ответникът по касационната жалба „Застрахователно акционерно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД е подал отговор на касационната жалба, в който изразява становище за липсата на основания за допускане на касационното обжалване, респективно – за неоснователност на касационната жалба. Моли да му бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение, като взе предвид доводите на страните и извърши преценка за наличието на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, приема следното:

  Касационната жалба е подадена от надлежна страна срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл. 283 ГПК и е процесуално допустима.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че справедливото по смисъла на чл. 52 ЗЗД обезщетение за претърпените от ищцата неимуществени вреди във връзка с телесни увреждания, причинени при ПТП на 1. 07. 2017 г., възлиза на 35 000 лв. При произнасяне по размера на обезщетението решаващият съд е съобразил, че към датата на ПТП ищцата е била на 16 г. и при произшествието са й причинени установените с основното и допълнителното заключение на комплексната съдебно-медицинска експертиза увреждания – гръдна травма, изразяваща се в счупване на трето и четвърто ребро в лява гръдна половина дорзално, без дислокация на фрагменти, счупване на девето дясно ребро, минимален пневмоторакс в левия бял дроб върхово и вентрално, контузионно огнище в левия бял дроб в 4/ 5 сегменти, двустранни леки плеврални изливи в косто-диафрагмалните синуси, коремна травма, състояща се от контузия на черния дроб с травматично контузионно огнище в десния лоб с размери 21/15 мм и минимално количество кръв по него – субкапсуларно, минимално количество кръв под слезката – субкапсуларно и в малкия таз, гръбначна травма, състояща се от дисторзио коли – множествено изкълчване и навяхване на ставите и ставните връзки на шийния

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари