Определение №60384/31.12.2021 по дело №5063/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60384

  гр.София, 31.12.2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на двадесет и трети декември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ ТОМОВ ЧЛЕНОВЕ: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр.д.№5063 по описа за 2021 г. приема следното:

  Производството е по реда на чл.307, ал.1 от ГПК

  Образувано е по молба на С. А. Д. за отмяна на влязло в сила решение № 2416 от 6.11.2019 г., постановено по гр.д. №158 по описа за 2019 г. на Софийския апелативен съд, ГО, 2 състав, с което е потвърдено решение № 7928 от 27.11.2017 г. по гр. д. № 15059 по описа на Софийски градски съд, I ГО, 22 състав, за отхвърляне на предявения от молителя против Административен съд-София град иск с правно основание чл.2б от ЗОДОВ за заплащане на 50 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди. Молителят твърди, че решението е постановено преди произнасяне по неговото искане за поправка на протокол от публичното съдебно заседание, поради което е налице основанието за отмяна по чл.303, ал.1, т.5 от ГПК.

  Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, по допустимостта на молбата приема следното:

  Препис от решението, чиято отмяна се иска, е връчено на молителя на 12.11.2019 г. при отказ, удостоверен от свидетелите В. В. Б. и Я. И. Х.. В разпореждане от 25.02.2021 г. съдията-докладчик е приел, че това връчване е нередовно, тъй като липсва подпис на връчителя, поради което е разпоредил повторно връчване. Преписът е връчен на молителя при отказ на 8.3.2021 г., удостоверен от връчителя. Датата на връчване се установява от печата върху съобщението/стр.26 по описа на САС/. Основания молителят да откаже получаването на препис от решението не са били налице. Съдът не е длъжен да връчва подписан препис на решението или да се съобразява с обстоятелството, че все още не е извършена поправка на протокола. Следователно молителят е узнал за решението най-късно на 8.3.2021 г. От този момент е започнал да тече тримесечният срок по чл.305, ал.1, т.5 от ГПК за подаване на молбата за отмяна и към момента на депозирането и в съда на 21.09.2021 г. този срок е изтекъл.

  По тези съображения настоящата инстанция приема, че молбата за отмяна е просрочена, поради което трябва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото следва да бъде прекратено.

  Воден от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари