Определение №60384/11.11.2021 по дело №1908/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60384

  София, 11.11.2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

  Членове: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

  ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. № 1908 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  С решение № 21011 от 19.02.2021 г. по в. гр. д. № 277/2020 г. на Кърджалийския окръжен съд е потвърдено решение № 205/18.10.2020 г. по гр. д. № 587/2019 г. на Районен съд Момчилград, в частта, с която е уважен предявеният от Ш. Х. И. и Х. Ш. И. срещу Д. Я. С., Д. Ш. И. и Е. Й. иск по чл.108 ЗС за установяване на собствеността и предаване владението върху неурегулиран поземлен имот в урбанизирана територия на [населено място], [община], с площ от 191 кв. м., ведно с построената в него едноетажна масивна жилищна сграда с площ от 74 кв. м., при граници: изток – НПИ на Ф. Х. И., запад – НПИ на Р. А., север – път, юг – имот на Х. И., който имот представлява част от неурегулиран поземлен имот с площ от 666 кв. м. с граници: север – ПИ на Ф. Х. И., запад – път, юг – ПИ на Р. А. и изток – земя по КВС. Първоинстанционното решение е потвърдено и в частта, с която е отменен на основание чл.537, ал.2 ГПК констативният нотариален акт № ... г., легитимиращ първите двама ответници като собственици на спорния имот. Решението е отменено само в частта, с която е отменен нот. акт за дарение № .... г., с който първите двама ответници са дарили на третия ответник процесния имот.

  Въззивният съд е приел, че ищците Ш. Х. И. и Х. Ш. И. са съпрузи и родители на ответницата Д. Ш. И., като ответникът Д. Я. С. е неин съпруг, а Е. Й. – техен син и внук на ищците.

  С нотариален акт № .... г. по описа на нотариус Г. Г., рег. № 459 в НК, ищците са признати за собственици по давност и строителство на неурегулиран поземлен имот в урбанизираната територия на [населено място], с площ от 666 кв. м., ведно с построената в него едноетажна масивна жилищна сграда със застроена площ от 143 кв. м. и едноетажна масивна стопанска сграда с площ от 55 кв. м.

  С нотариален акт № ... г. на нотариус Г. Г. ответниците Д. Я. С. и Д. Ш. И. са признати за собственици по давност на неурегулиран поземлен имот в урбанизирана ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари