Определение №60378/02.11.2021 по дело №1704/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60378

  гр.София, 02.11.2021г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо отделение, в закрито заседание на двадесет и шести октомври, през две хиляди двадесет и първа година, в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  като разгледа докладваното от съдия Божилова ч.т.д. № 1704/2021 год. и за да се произнесе съобрази следното:

  Производството е по чл.274 ал.1 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „ РМС Тауър БГ „ ЕООД против определение от 27.05.2021 г. по въззивно гр.д. № 3569/2020 г. на Софийски апелативен съд, с което е оставена без уважение молбата на същата страна, за освобождаване от заплащане на държавна такса от 15 лева, дължима по депозирана частна жалба срещу разпореждане от 01.03.2021 г. на същия съд, за връщане подадената от дружеството частна касационна жалба срещу определение № 2452/03.11.2020 г.. Частната жалба е бланкетна, без конкретни доводи за неправилност на атакуваното определение.

  Ответната страна - „УниКредит Булбанк „ АД – оспорва основателността на частната жалба с довода, че е подадена единствено за шиканиране на производството и в това си качество е злоупотреба с процесуални права, като се съобрази и нищожния размер на дължимата държавна такса. Оспорва приложимостта на чл. 83 ал. 2 ГПК по отношение на юридическо лице – търговец, каквото е жалбоподателят.

  Върховен касационен съд, първо търговско отделение констатира, че частната жалба е подадена в срока по чл.275 ал.1 ГПК, от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу валиден и допустим , подлежащ на обжалване съдебен акт.

  В молбата за освобождаване от заплащане на държавна такса по подадената частна жалба „РМС Тауър БГ„ ЕООД не е изложило конкретни обстоятелства, позовавайки се единствено на „влошено финансово състояние„ . Атакуваното определение се основава на тезата, че производството по чл. 83 ал. 2 ГПК е неприложимо спрямо юридически лица – търговци. Изпадането им в неплатежоспособност предпоставя иницииране на производство за откриване производство по несъстоятелност – чл.626 ал.1 ТЗ, но дори и при открито такова , неплатежоспособното дружество не дължи, при това само авансово, държавни такси по делата за попълване масата на несъстоятелността и по отменителни исковечл.620 ал.5 ТЗ, чл. 649 ал.6 ТЗ , чл. 694 ал.1 ТЗ.

  Частната жалба е неоснователна.

  Действително, в националното законодателство не е предвидена, аналогична на предвидената в чл. 83 ал.2 ГПК за физическите лица , възможност за освобождаване на юридически лица от заплащането на държавни такси и разноски по съдебни производства, в които същите са страна, респ. и не са посочени преценими критерии за това.

  В практиката на Европейския съд по правата на човека е признато право на юридическите лица да бъдат освободени – частично или пълно - от заплащане на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари