Определение №60377/25.11.2021 по дело №2614/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60377

  София, 25.11.2021 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на петнадесети ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

  Десислава Попколева

  като разгледа докладваното от съдия Попколева ч.гр.дело № 2614 по описа за 2021 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3, т.1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на А. Н. Н. и М. П. Н. /конституирани на основание чл.227 ГПК на мястото на ищеца Н. П. Н., починал на 20.01.2021 г./, чрез адв. А. Д. против определение № 260431/16.02.2021 г., постановено от Окръжен съд Пловдив в частта, с която е потвърдено определение № 263113/11.11.2020 г., постановено по гр.д. № 2465/2019 г. по описа на Пловдивския районен съд, с което на основание чл.129, ал.3 ГПК е върната искова молба с вх. № 9903/11.02.2019 г. и е прекратено производството по предявения от Н. П. Н. против В. Т. Й. иск за недействителност (нищожност/ унищожаемост) на пълномощно рег. № ..../..... г. и рег. № ..../..... г., том I, акт № .... на нотариус Т. К., рег. № .....

  Жалбоподателите поддържат, че обжалваното определение е неправилно, необосновано и постановено при допуснати процесуални нарушения. Твърди се, че изложеното в обстоятелствената част на исковата молба и молбата-уточнение по отношение на иска за недействителност на процесното пълномощно, чрез което ответницата е прехвърлила на себе си недвижими имоти на упълномощителката, а именно, че към момента на подписване на пълномощното последната е била в напреднала възраст – 90 години, утежнено здравословно и ментално състояние /прекаран исхемичен инсулт, мозъчен инфаркт с охлузия на церебралните артерии/, занижени интелектуални възможности, обуславящи лесна внушаемост и податливост, са способствали за изграждането на неверни представи относно предмета и последиците от подписване на пълномощното, т.е. до умишленото й въвеждане в заблуждение от ответницата, очертават фактическия състав на измамата по смисъла на чл.29, ал.1 ЗЗД по отношение на упълномощителната сделка. На следващо място се твърди, че са изложени и обстоятелства, че към момента на подписване на пълномощното, упълномощителката макар и да е била дееспособна, не е могла да разбира или ръководи действията си поради влошеното й психическо състояние, т.е. обстоятелства, очертаващи фактическия състав на чл.26, ал.2, изр.1, пр.3 ЗЗД – липса на съгласие. На последно място се твърди, че след представяне на препис от нотариалното дело, в което се съдържа процесното пълномощно, ищецът е навел и твърдение, че подписът на упълномощителката не е автентичен, което твърдение също сочи на нищожност на едностранната сделка поради липса на съгласие. В ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари