Определение №60376/29.10.2021 по дело №4107/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60376

  София, 29.10.2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и осми октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  като разгледа докладваното от съдия Декова частно гражданско дело № 4107 по описа на Върховния касационен съд за 2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, подадена чрез гл. инспектор Д. М., против определение № 1715 от 29.06.2021 г., постановено по в. ч. гр. д. № 1868/2021 г. по описа на Софийски апелативен съд, с което е прекратено производството по делото, поради недопустимост на подадената от КПКОНПИ частната жалба против определение № 900589 от 26.04.2021 г. по гр. д. № 129/2019 г. на Окръжен съд - Благоевград, с което е спряно производството по делото до произнасянето на Съда на Европейския съюз по преюдициалното запитване по дело С-319/2019 г.

  В частната жалба се съдържат доводи за неправилност и необоснованост на атакуваното определение, иска се отмяната му и произнасяне по частната жалба. Приложено е изложение на основанията за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1 ГПК.

  В срока по чл. 276, ал. 1 ГПК са постъпили писмени отговори от насрещните страни по жалбата И. Х. И., Б. К. Д. и „БИ-ММ“ ООД, в които се поддържа, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване на определението, а по същество същото е правилно и законосъобразно.

  Върховния касационен съд, състав на III гражданско отделение, след преценка на данните по делото и доводите в частната жалба, намира следното:

  Частната жалба е подадена от легитимирана страна, в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт и е процесуално допустима. Обжалването на определение, с което се оставя без разглеждане частна жалба срещу определение за спиране на делото е въззивно, по реда на чл. 274, ал. 2 ГПК, поради което наведените в приложеното към частната жалба изложение на основанията за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1 ГПК доводи следва да се ценят, като такива за неправилност.

  Настоящият състав намира, че частната жалба е неоснователна по следните съображения:

  С обжалваното определение е прието, че частната жалба на КПКОНПИ против определение № 900589 от 26.04.2021 г. по гр. д. № 129/2019 г. на Окръжен съд - Благоевград, с което е спряно производството по делото до произнасянето на Съда на Европейския съюз по преюдициалното запитване, отправено от Софийски градски съд, по което ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари