Определение №60369/21.10.2021 по дело №1647/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60369

  гр.София, 21.10.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, първо отделение, в закрито заседание на осемнадесети октомври, през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ:РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  като разгледа докладваното от съдия Божилова ч.т.д. № 1647/2021 г. и за да се произнесе съобрази следното:

  Производството е по реда на чл. 274 ал. 2 т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на Агенция по вписванията срещу определение № 276/29.04.2021г. по в.т.д. № 421/2021г. по описа на Софийски апелативен съд, с което е оставена без разглеждане жалбата на Агенцията срещу решение № 260031/08.01.2021г. по т.д. № 2500/2020г. на СГС и е прекратено производството по делото. Жалбоподателят оспорва правилността на въззивното определение, подчертавайки, че с измененията на чл.25 ал.2 и ал.4 ЗТРРЮЛНЦ / обн. ДВ, бр.105/2020г. / на Агенцията по вписванията е призната процесуална легитимация на страна, в съдебното производство по обжалване отказа на длъжностното лице по регистрацията. Счита, че обратното разбиране обезсмисля връчването на първоинстанционното решение на Агенцията по вписванията, предвидено в новата редакция на чл. 25 ал. 4 ЗТРРЮЛНЦ. Позовава се на мотивите към законопроекта за изменението, според които със същото се цели осигуряване на по-добра защита, както на жалбоподателя, така и на Агенцията по вписванията, като страни в производството по чл.25 от ЗТРРЮЛНЦ. Тълкувайки разпоредбата на чл. 25 ал. 6 ЗТРРЮЛНЦ във вр. с чл. 78 ГПК, частният жалбоподател обосновава допустимост на жалбата си против отказ на длъжностното лице по регистрацията с право на разноски, в случай на отмяна на отказа. Така,според жалбоподателя, се спестява провеждането на отделно исково производство по чл. 28 ал. 2 ЗТРРЮЛНЦ във връзка със Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Според жалбоподателя, изрично уредената в закона процесуална легитимация на Агенцията, като страна в производството, е предпоставена от правен интерес, който страната обвързва със задължението на Агенцията незабавно да впише в регистъра исканите промени, в случай на позитивно за заявителя съдебно решение , с което е отменен отказа на длъжностното лице по регистрацията за тяхното вписване.

  Ответната страна – „Грийн Енерджи България“ ЕООД – оспорва частната жалба. Подкрепя въззивното определение, като правилно в становището, че Агенцията по вписванията не е страна, тъй като не притежава самостоятелно субективно право, предмет на защита в производството по ЗТРРЮЛНЦ. Споделя извършеното от състава систематично тълкуване на чл.25 и чл. 14 ЗТРРЮЛНЦ и подчертава, че в становище си към законопроекта за изменението самата Агенция по вписванията зачита едностранния, охранителен характер на производството и отрича качеството си на страна.

  Върховен касационен съд, първо търговско отделение констатира, че частната жалба е подадена в срока по чл.274 ал.1 ГПК, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари