Определение №60368/21.10.2021 по дело №1947/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Към кой момент съдът следи за наличието на абсолютната положителна процесуална предпоставка за предявяване на иска по чл. 432, ал. 1 КЗ, предвидена в чл. 498 КЗ – предявена пред застрахователя писмена претенция по реда на чл.380 КЗ, към който препраща чл.498 КЗ и наличие на една от предвидените в ал.3 на същата разпоредба хипотези, осъществила се най-късно в тримесечен срок от предявяването на претенцията, съгласно чл. 496, ал. 1 КЗ - неплащане от застрахователя, отказ да плати / разбирано в смисъл на изричен такъв / или несъгласие на увреденото лице с размера на определеното или изплатеното обезщетение? Неосъществяването на тази предпоставка преди завеждането на исковата молба изключва ли саниране допустимостта на иска в хода на съдебното производство?

Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, първо търговско отделение, в закрито заседание на дванадесети октомври, през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
РОСИЦА БОЖИЛОВА, ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

като разгледа докладваното от съдия Божилова ч.т.д.№ 1947 по описа за две хиляди двадесет и първа година, съобрази следното:

Производството е по чл.274 ал.3 ГПК.

История на спора

Образувано е по частна касационна жалба на М. И. С. против определение № 812/29.06.2021 г. по ч.гр.д.№ 20211100505944/ 2021 г. на Софийски градски съд, с което е потвърдено разпореждане от 18.01.2021 г. по гр.д.№ 44458/2019 г. на Софийски районен съд, за връщане на исковата молба на жалбоподателката, подадена срещу ЗАД „Армеец” АД, предвид неизпълнена преди подаването й процедура по чл.498 КЗ, в качеството на абсолютна положителна процесуална предпоставка за предявяване на иска, с правно основание чл.432 ал.1 КЗ. Жалбоподателката оспорва правилността на въззивното определение по съображения, че въззивният съд формално е преповторил мотивите на първоинстанционното разпореждане, не се е произнесъл по наведените с въззивната й частна жалба доводи и не е съобразил всички релевантни за произнасянето обстоятелства. Акцентира на това, че съдът е следвало да съобрази липсващата положителна процесуална предпоставка от рода на абсолютните към момента на сезирането си с иска, не и след събиране на всички относими доказателства и осъществяването на множество процесуални действия до даване ход на устните състезания по делото.

Ответната страна – ЗАД „Армеец „ АД – оспорва частната жалба ,с доводи по правилността на произнасянето на въззивния съд и несъстоятелност на поддържаните от частния жалбоподател възражения.

Мотиви

Върховен касационен съд, първо търговско отделение констатира, че частната жалба е подадена в срока по чл.275 ал.1 ГПК, от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу валиден и допустим, подлежащ на обжалване съдебен акт.

За да се произнесе настоящият състав съобрази следното :

Производството е образувано по иск с правно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

  • Определение №339/29.05.2019 по дело №972/2019 3
    Определение №339/29.05.2019 по дело №972/2019
    При постановяване на въззивен съдебен акт съдът следва ли да извърши самостоятелна преценка на данните по делото, релевантни за допустимостта на прекия иск на увреденото лице срещу застрахователя на риска „Гражданска отговорност“ на автомобилистите на делинквента?

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари