Определение №60367/22.10.2021 по дело №3798/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Представлява ли нарушение на материалния и процесуалния закон произнасянето на съда относно наследствените квоти единствено по удостоверението за наследници и без обсъждане на всички останали представени по делото доказателства по делото, касаещи установяването на наследниците и техните квоти?

Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на деветнадесети октомври през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева частно гражданско дело № 3798 по описа на Върховния касационен съд за 2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

История на спора

Подадена е частна касационна жалба от Г. П. И., чрез адв. П. П., срещу въззивно определение № 228/07.07.2021 г., постановено по възз.ч. гр. д. № 283/2021 г. на Апелативен съд – Варна, с което е отменено определение 1513/27.04.2021 г. по гр. д. № 577/2021 г. на Окръжен съд - Варна, в частта, с която производството е прекратено по предявените от жалбоподателката обективно и субективно съединени искове за нищожност и евентуално унищожаемост на сделки с недвижими имоти и завещание до размера на наследствените й права – до 1/4 ид.ч. от имотите, предмет на оспорените сделки. Потвърдено е първоинстанционното определение в останалата му прекратителна част до претендираните от Г. И. наследствени права върху1/2 ид.ч. от имотите по сделките.

Мотиви

Частната жалбоподателка твърди, че обжалваното определение е неправилно и незаконосъобразно, тъй като съдът неправилно е приел, че наследствените й права са в размер на 1/4 ид. ч. от наследството, а не в размер на 1/2 ид. ч., каквито твърдения са изложени в исковата молба и в уточняващите молби.

В изложението към жалбата искането за допускане на касационния контрол се обосновава с основанията по чл. 280, ал. 1 ГПК, т. 1 - т. 3 по въпросите: 1) представлява ли нарушение на материалния и процесуалния закон произнасянето на съда относно наследствените квоти единствено по удостоверението за наследници и без обсъждане на всички останали представени по делото доказателства по делото, касаещи установяването на наследниците и техните квоти; 2) при наличие на непълно осиновяване на основание Закона за припознаването на незаконно родените деца, за узаконяването им и за осиновяването – отм. (обн. ДВ бр.9/1980 г.), според който в сила е било единствено непълното осиновяване, изключват ли се останалите наследници от право на наследяване при действащия към настоящия момент Закон за наследството; 3) процесуално допустимо и правилно ли е предварителното произнасяне в разпоредително заседание по отношение основателността на размера на претенцията, без осъществяване на състезателно производство и събирането, приемането и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари