Определение №60357/13.12.2021 по дело №3156/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №60357

  ГР. София, 13 декември 2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, трето гр. отделение, в закрито заседание на 6.12.21 г. в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  Като разгледа докладваното от съдия Иванова гр.д. №3156/20 г., намира следното:

  Производството е по чл.248 ГПК.

  Образувано е по молба от 6.08.21 г. на „Юроспийд” ООД, с. Петърч, Софийска област за изменение на постановеното по делото решение от 14.07.21 г. с присъждане в полза на молителя - ищец на разноските за първата и въззивна инстанция, съобразно уважената част от иска и с намаляване на разноските, присъдени на ответниците К. С. и Н. Г. с въззивното решение, съобразно отхвърлената част от иска..

  Ответниците по молбата и иска К. С. и Н. Г. я оспорват като недопустима /поради изтичане на преклузивния срок по чл.248, ал.1 ГПК и поради това, че от ищеца не са претендирани разноски за първата и въззивна инстанции и не е представен списък на разноските за тях/ и неоснователна. Евентуално правят искане за намаляване на разноските за адвокатско възнаграждение поради прекомерност. Правят още искане за намаляване на присъдените в тяхна тежест разноски за касационната инстанция, съобразно уважената част на иска и за присъждане в тяхна полза на разноски съобразно отхвърлената част на иска, което обаче е заявено несвоевременно – след срока по чл.248, ал.1 ГПК и затова не може да се разгледа.

  ВКС намира, че молбата на „Юросдпийд” ООД е подадена в едномесечния срок по чл.248, ал.1 ГПК и е допустима и частично основателна поради следното: В производството пред ВКС касаторът – ищец / сега молител/ „Юроспийд” ООД е поискал само разноските „в настоящото производство” – в касационната жалба на л.15 и в съд. заседание на 9.06.21 г., в което, съответно на искането, е представен и списък на разноските пред ВКС. ВКС се е произнесъл по това искане като е присъдил с решението си разноските за касационната инстанция.

  Присъждане на разноските за делото въобще и пред всяка от инстанциите обаче е поискано с исковата молба и поддържано пред първата инстанция в хода по същество на делото/л.172/, като е представен списък на разноските / л.162/и пред втората инстанция с отговора на въззивната жалба / л.21/, като е представен списък на разноските / л.36/.

  Затова са налице предпоставките за изменение на решението на ВКС в частта за разноските – пред всяка от инстанциите ищецът е поискал присъждането им като е представил списък на разноските и доказателства за извършването им. Искането на ответниците за намаляване ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари