Определение №60348/08.10.2021 по дело №2237/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60348

  София, 08.10.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Ваня Атанасова гр.д. № 2237/2021 година.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по подадена от Д. В. Д., чрез адв. Я. А. С.-П., АК – Стара Загора, касационна жалба против решение № 54 от 11. 03. 2021 г. по в. гр. д. № 26/2021 г. на ОС – Сливен, с което е потвърдено решение № 260205 от 5. 11. 2020 г. по гр. д. № 6373/2019 г. на РС – Сливен, с което е отхвърлен предявеният от Д. В. Д. против И. В. И. иск с правно основание чл. 34 ЗС, за делба на едноетажна еднофамилна жилищна сграда, находяща се в [населено място], [улица], с площ от 38 кв.м., нанесена като сграда с идентификатор .... по кадастралната карта на [населено място]. Поддържа се неправилност на решението, поради необоснованост на фактическите изводи, поради постановяването му при съществено процесуално нарушение на чл. 235 и чл. 236 ГПК – необсъждане на всички събрани по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, и поради постановяването му в нарушение на материалния закон – чл. 20 ЗЗД и чл. 92 ЗС. Иска се допускане до касационно обжалване на въззивното решение на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК.

  Подаден е отговор на касационната жалба от И. В. И., чрез адв. Д. Н. Д., с който са развити съображения за неоснователност на касационната жалба, правилност на въззивното решение и липса на основания по чл. 280 ГПК за допускането му до касационно обжалване. Претендират се разноски за настоящата инстанция.

  Върховният касационен съд, състав на Първо гражданско отделение, като обсъди доводите на страните и прецени данните по делото, прие следното:

  Касационната жалба е подадена в срок, от процесуално легитимирано лице, отговаря на изискванията на чл. 284 ГПК и не е налице изключението на чл. 280, ал. 3 ГПК, поради което е процесуално допустима.

  Делото има за предмет предявен от Д. В. Д. против И. В. И. иск за делба на описаната по-горе сграда. Като основания пораждащи съсобствеността ищцата сочи наследяване на родителите на страните В. В. И. и С. К. И. и придобиване на сградата от последните на основание чл. 92 ЗС – по приращение, чрез построяването й върху придобит през време на брака им, с договор за покупко-продажба сключен с н.а. № 122/27. 02. 1970 г., поземления имот.

  С отговора на исковата молба ответникът И. В. И. е направил възражение за неоснователност на иска за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари