Определение №60347/07.10.2021 по дело №2105/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60347

  София, 07.10.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Ваня Атанасова гр.д. № 2105/2021 година.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по подадена от Б. Р. К., чрез адв. Д. Х., касационна жалба против решение № 2941 от 20. 10. 2020 г. по гр. д. № 904/2020 г. на ОС – Благоевград, с което е потвърдено решение № 2640 от 16. 03. 2020 г. по гр. д. № 1845/2018 г. на РС – Благоевград, с което е допусната съдебна делба на земеделски имоти, находящи се в землището на [населено място], общ. Благоевград, описани в диспозитива на първоинстанционното решение, между наследниците на В. Н. Б., при следните квоти: Г. А. Б. и Е. А. Б. – по 1/6 ид.ч. за всеки от тях, М. Х. Б., Х. В. Б. и В. В. Б. – по 1/18 ид.ч. за всеки от тях, , Б. П. К. – 1/6 ид.ч., П. В. К. и А. В. Р. – по 1/12 ид.ч., Б. И. К., И. С. К. и С. С. К. – по 1/24 ид.ч., Б. Р. К., А. Р. К. и Р. Р. К. – по 1/72 ид.ч. Твърди се незаконосъобразност на въззивното решение, поради постановяването му при съществено процесуално нарушение – на чл. 230, чл. 6 и чл. 7 ГПК, изразяващо се в служебно конституиране като съделители на наследниците на С. П. К. - ответник по иска за делба, починал в хода на първоинстанционното производство. Иска се допускане до касационно обжалване на въззивното решение на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК.

  Подадени са писмени отговори на касационната жалба от съделителите А. Р. К. и Р. Р. К., чрез адв. В. У., както и от съделителите М. Х. Б., Х. В. Б., В. В. Б., Г. А. Б. и Е. А. Б., чрез адв. Д. Д., с които са развити съображения за липса на основания по чл. 280 ГПК за допускане до касационно обжалване на въззивното решение и правилност на същото. Съделителите, представлявани от адв. Д., претендират и присъждане на съдебни разноски за касационната инстанция.

  Останалите съделители не са подали отговор на касационната жалба.

  Върховният касационен съд, състав на Първо гражданско отделение, като обсъди доводите на страните и прецени данните по делото, прие следното:

  Касационната жалба е подадена в срок, от процесуално легитимирано лице, отговаря на изискванията на чл. 284 ГПК и не е налице изключението на чл. 280, ал. 3 ГПК, поради което е процесуално допустима.

  ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари