Определение №60346/28.09.2021 по дело №1932/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60346

  София, 28.09.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на двадесет и осми септември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  ч.т.дело № 1932/2021 година

  Производството е образувано въз основа на частна касационна жалба, подадена от „Тоан“ ЕООД, ЕИК[ЕИК], чрез процесуален пълномощник, срещу определение № 1218 от 11.05.2021 г. по ч.гр.д. № 1313/2021 г. на Апелативен съд – София, Търговско отделение, петнадесети състав, с което след отмяна на определение № 266872 от 14.04.2021 г. по ч.гр.д. № 4840/2021 г. на Софийски градски съд, е допуснато обезпечение на бъдещ осъдителен иск, предявим от „Ер Кънстракшънс“ ООД, за заплащане на сумата 43 104.94 лв. - стойност на извършени видове СМР по договор за строителство от 24.09.2020 г., чрез налагане на запор върху банкови сметки на „Тоан“ ЕООД в изрично посочени търговски банки, до размера на бъдещия иск, при парична гаранция 4 500 лв., вносима от молителя по сметка на САС.

  Частният касатор поддържа доводи за незаконосъобразност и необоснованост на атакуваното определение, с искане за отмяната му и отхвърляне на молбата за обезпечение на бъдещ иск. Твърди, че липсват част от предпоставките за допускане на обезпечение – бъдещият иск не е вероятно основателен, предвид липсата на достатъчно доказателства, а обезпечителната нужда не се обосновава от молителя и съдът не е извел мотивирани изводи в този смисъл.

  Искането за допускане на касационно обжалване е в хипотезите на чл.280, ал.1, т.1 и т.3 и чл.280, ал.2 ГПК. В приложеното към частната касационна жалба изложение са формулирани следните въпроси: 1. Следва ли въззивната инстанция да обсъди всички наведени оплаквания срещу акта на първоинстанционния съд, както и да обсъди всички доказателства по делото и 2. Може ли да се приеме, че без наличието на доказателства, са изпълнени кумулативните предпоставки за допускане на обезпечение съгласно чл.391, ал.1 ГПК. Допълнителният селективен критерий по първия въпрос е обоснован със следната практика на ВКС : решение по гр.д. № 1055/2016 г., решение по гр.д. № 5961/2015 г., решение по гр.д. № 1332/2015 г. и решение по гр.д. № 625/2019 г., а по втория въпрос се твърди, че е налице различна съдебна практика и необходимост от формиране на константна практика на ВКС.

  Ответникът по частната касационна жалба „Ер Кънстракшънс“ ООД, ЕИК[ЕИК], чрез процесуален пълномощник, изразява становище, че не са налице законовите предпоставки за допускане на определението до касационно обжалване, евентуално – че жалбата е неоснователна.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, второ отделение, като съобрази данните по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари