Определение №60342/08.10.2021 по дело №2008/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60342

  София, 08.10.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: Емил Марков

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова ч.т.д. № 2008 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274,ал.2 ГПК, образувано по частна жалба, подадена от В. В. В. срещу разпореждане от № 2738/07.09.2021г. по в.гр.д.№ 86/2021г. на Софийски апелативен съд, 14 граждански състав, с което е върната на основание чл.286,ал.1 във вр. с чл. 284,ал.3,т. 1 ГПК - поради неизпълнение на указанията за представяне на изложение на основанията за допускане на касационното обжалване по чл.280,ал.1 ГПК, касационната жалба на страната срещу постановеното по делото въззивно решение

  С частната жалба се иска отмяна на атакуваното разпореждане като неправилно, постановено в противоречие със закона и необосновано. Твърдението е, че независимо от изложеното в касационната жалба и в изложението на основанията за допускане на касационното обжалване, при изпълнение на своите правомощия, касационната инстанция следи служебно за нищожност и недопустимост на въззивното решение, а и независимо от предпоставките на чл.280,ал.1 ГПК, въззивното решение се допуска до касационно обжалване при вероятна нищожност или недопустимост, както и при очевидна неправилност. Страната счита, че независимо от съдържанието на жалбата и независимо от липса на изложение на основанията за допускане на касационното обжалване по чл.280,ал.1 ГПК, ВКС има правомощия и следи служебно за вероятна нищожност, недопустимост или очевидна неправилност на обжалваното решение.

  Частната жалба е неоснователна:

  Подадената от В. касационна жалба съдържа единствено оплаквания за неправилност по чл.281, т.3 ГПК.

  Безспорен е фактът, че частният жалбоподател не е представил изложение на основанията за допускане на касационното обжалване към подадената от него касационна жалба в какъвто смисъл въззивният съд е дал законосъобразни указания по реда на чл.285,ал.1 ГПК за отстраняване на нередовностите, надлежно съобщени на страната.

  Разпоредбата на чл.286,ал.1,т.2 е императивна - касационната жалба подлежи на връщане ако не се отстранят допуснатите нередовности, а отсъствието на приложението по чл.284,ал.3,т.1 ГПК е нередовност съгласно изричната разпоредба на чл.285 ГПК, която препраща към всички изисквания за съдържанието на касационната жалба, посочени в чл.284, ал.1-3 ГПК.

  В съответствие със закона въззивният съд е администрирал касационната жалба, основателно е счел, че тя е нередовна, съобщил е на страната да отстрани нейните нередовности и при бездействието на подателя й, е постановил нейното връщане.

  За да породи касационната жалба своя деволутивен ефект и да пренесе спора за разглеждане пред ВКС, е необходимо тя да отговаря на всички изисквания на процесуалния закон, регламентирани в чл.284 ГПК, включително и към нея да е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари