Определение №60340/22.12.2021 по дело №3342/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60340

  гр.София,

  22.12.2021г.

  Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на шестнадесети декември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател:ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д. № 3342 описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК

  Обжалвано е решение № II - 158 от 11.01.2021 г. по в.гр.д. 1305/2021 г. на ОС - Бургас, с коeто е уважен иск по чл. 19, ал.3 ЗЗД.

  Жалбоподателят „Монолит“ ООД, чрез процесуалния си представител поддържа, че с въззивното решение са разрешени правни въпроси в противоречие с практикатана ВКС, които са от значение за точното приложение на закона и развитие на правото, както и че същото е очевидно неправилно. Моли да се допусне касационно обжалване.

  Ответниците – В. П. Л., А. В. Т. и В. В. Л. в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК не са представили писмен отговор на депозираната касационна жалба.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г. о., като направи преценка за наличие на предпоставките на чл. 280 ГПК, приема за установено следното:

  С обжалваното решение въззивният съд, като е потвърдил първоинстанционното решение, е обявил за окончателен сключения на 02.12.2009г. предварителен договор № 08-М/09 за покупко-продажба на недвижим имот, с който “Монолит“ ЕООД /по настоящем “Монолит“ ООД/, в качеството на продавач е обещал да продаде на В. Л. , А. Т., В. Л. - купувачи, собствения си недвижим имот, представляващ апартамент № 8, с площ на апартамента от 112.48 кв.м., в сграда с идентификатор 81178.501.307.6.8, с адрес [населено място] , склад № 4-2.30 кв.м., 8.5% ид.ч. от общите части, за цена от 50 000 евро, при условие, че ищците заплатят на “Монолит“ ООД сумата от 5000 евро /пет хиляди евро/ в двуседмичен срок от влизане в сила на решението.

  Въззивният съд е приел, че ответната страна е собственик на имота и са изпълнени всички условия по договора. Приел е, че не е налице пречка договорът да бъде обявен за окончателен, като е безспорно, че не е платена сумата от 5 000 евро – част от цената, но на основание чл. 362, ал. 1 ГПК съдът при обявяване на окончателния договор е постановил и ищците да изпълнят задължението си за плащане на остатъка от цената в двуседмичен срок от влизане на решението в сила, като в противен случай то ще бъде обезсилено.

  В изложение по чл. 284, ал. 3 ГПК жалбоподателите, чрез процесуалния си представител поддържат, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари