Определение №60339/08.10.2021 по дело №1698/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60339

  гр.София, 08.10.2021 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на седми октомври през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИЯ ПРОДАНОВА ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Генковска ч.т.д. № 1698 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на „Еф Ер Сървисиз“ АД срещу определение № 1139/23.04.2021 г. по в.ч.гр.д. № 687/2021 г. на Софийски апелативен съд, ТО, с което е потвърдено определение № 261585/20.11.2020 г. по т.д. № 2366/2019 г. на Софийски градски съд, ТО, VI – 10 състав за връщане на подадената от „Еф Ер Сървисиз“ АД искова молба с вх. на СГС № 137975/08.11.2019 г. и за прекратяване на производството по делото.

  В частната касационна жалба се излагат съображения за неправилност на обжалваното определение. Частният касатор счита, че е налице правен интерес от предявения иск, предвид индивидуалните особености на случая, както и обявяването на „Боге Стил“ ООД в несъстоятелност. Пътят за защита се явяват единствено предявените искове с правно основание чл.45 ЗЗД срещу Г. и С. Г. и с правно основание чл.49 вр. чл.45 ЗЗД срещу „Акканто“ ЕООД. Счита за неправилен и незаконосъобразен извода на въззивния съд за липсата на материалноправна легитимация на ищеца. Претендира отмяна на обжалваното определение на САС и връщане на делото на първоинстанционния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

  Искането за допускане на касационно обжалване е основано на следния въпрос, зададен в хипотезата на чл.280, ал.1, т.3 ГПК: „Задължително необходимо условие за наличието на материалноправната легитимация на ищеца - съдружник ли е взето решение на ОС на дружеството за разпределение на дивидент, за да може този съдружник да упражни правото си на иск за пропуснати ползи срещу останалите съдружници, които с неправомерното си поведение са осуетили реализирането на печалба от дружеството?“.

  Ответниците по частната касационна жалба „Акканто“ ЕООД, Г. П. Г. и С. Т. Г. в депозираните писмени отговори оспорват основателността на частната касационна жалба и излагат становища за липса на предпоставки за допускане на касационно обжалване.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, първо отделение, предвид данните по делото, приема следното:

  Частната касационна жалба е постъпила в срока по чл.275, ал.1 ГПК, подадена е от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване съдебен акт по чл.274, ал.3 ГПК.

  За да потвърди определението на СГС за връщане на исковата молба на „Еф Ер Сървисиз“ АД и за прекратяване на производството по делото, САС е съобразил изложените в исковата молба твърдения, според които поради извършването на конкурентна дейност от ответниците Г. П. Г. и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари