Определение №60338/01.11.2021 по дело №3962/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60 338

  София, 01.11.2021 г.

  Върховният касационен съд, Гражданска колегия, Четвърто отделение, в закрито заседание на двадесет и първи октомври две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа докладваното от съдия М.Христова ч.гр.дело №3962 по описа за 2021г. взе предвид следното:

  Производството по делото е образувано по частна касационна жалба от „ВИЛОКС ГРУП“ ЕООД, [населено място] чрез адв.Д. А., срещу определение №2209/22.06.2021г. по в.ч.г.д.№1541/2021г. на Окръжен съд – Варна, с което е потвърдено определение №263262/31.03.2021г. по г.д.№2285/2021г. на ВРС, ХVІ състав, с което е оставено без уважение възражението за изпращане на делото по компетентност на Районен съд София, на основание чл.105 от ГПК.

  В жалбата се твърди, че определението е неправилно и постановено при допуснати процесуални нарушения – по нередовна искова молба. По делото не е установено наличието на определените в разпоредбата на чл.114 от ГПК предпоставки за приложението й. Твърди, че при престой, какъвто е и настоящия случай, работникът не полага труд, поради което изборната подсъдност е изключена, а съгласно чл.66, ал.3 от КТ за място на работа се смята седалището на предприятието, с което е сключен трудовия договор, в случая [населено място]. Искането е да се отмени въззивното определение и вместо него да се постанови друго, с което да бъде уважено възражението за местна подсъдност и делото да бъде изпратено за разглеждане в Районен съд София.

  Ответникът Е. П. Г., чрез адвокат В. Д., с писмен отговор, оспорва жалбата като неоснователна. Излага, че от приложените по делото доказателства се установява по безспорен начин обстоятелството, че ищецът е полагал труд на длъжност „управител игрална зала“ в [населено място]. Сочи, че предявените искове са с правно основание чл.344, ал.1, т.1, т.2 и т.3 от КТ, спорът е трудов и е налице хипотеза на изборна местна подсъдност по чл.114 от ГПК. Твърди, че с предявяване на иска пред Районен съд Варна ищецът е направил своя избор на съд – по мястото, където е полагал труд, поради което възражението е неоснователно. Оспорва като неоснователно възражението за неприложимост на правилото на чл.114 от ГПК при престой на работника. По същество моли жалбата да бъде оставена без уважение, а обжалваното определение потвърдено.

  При извършената служебна проверка, настоящият съдебен състав намира, че жалбата е подадена в срок от легитимна страна и е редовна, като е представено изложение на основанията за допускане на касационно обжалване, но е срещу акт, който е изключен от касационен контрол.

  Съгласно т.9 от Тълкувателно решение № 1/09.12.2013г. на ОСГТК на ВКС определението на въззивния съд, с което е потвърдено определение на първоинстанционния съд, с което е оставен без уважение отвод ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари